7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreoţii au sfinţit viile

Preoţii au sfinţit viile

\n

Preoţii din mai multe comune gorjene au participat la botezul şi sfinţirea viilor. La Bălăneşti, la Troiţa inginerului din viile Sgărbureştilor, a
avut loc sâmbătă Botezul Viilor şi Prăznuirea Sfântului Trifon – ocrotitorul viilor, pomilor şi tuturor plantelor de cultură. Organizatori ai evenimentului au fost: Camera Judeţeană pentru Agricultură Gorj, Asociaţia viticolă „Dealul Bălăneştilor“ în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Protejarea Culturii Tradiţionale Gorj. Au mai participat şi reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, precum şi conducerea Consiliului Judeţean Gorj, în frunte cu Ion Călinoiu. La iniţiativa inginerului horticultor Vasile Cochină, la Bălănești se organizează de doi ani sărbătoarea Sfântului Trifon. Viticultorii merg cu bucate alese în deal, la vie, acolo unde, după ce preotul slujește și stropește cu agheasmă via, începe agapa. Preotul paroh Constantin Bălăieț a fost invitat să oficieze slujba de sfinţire a viilor, pentru ca în acest an Dumnezeu şi Sfântul Trifon să le ocrotească împotriva dăunătorilor. „Ne rugăm ca Dumnezeu să ocrotească viile de dăunători, să le dea rod mulţumitor şi să ne dea tuturor sănătate. Am sfințit și o troiță ce va rămâne aici, la vie. Am citit rugăciunea Sfântului Trifon contra dăunătorilor recoltelor: insecte, lăcuste, omizi, furnici“, a spus preotul Bălăieț din Bălăneşti, alături de care s-au aflat peste o sută de localnici.

Grija pentru cultivarea soiurilor nobile

Vasile Cochină este inginer horticultor şi a declarat că viaţa sa nu ar mai avea însemnătate dacă nu ar putea să aibă grijă de viţa-de-vie. În urmă cu multă vreme, a înfiinţat o jumătate de hectar de cultură cu viţă-de-vie nobilă din soiurile Muscat Otonel şi Fetească Regală. „Ne întâlnim şi chemăm preotul să slujească şi să sfinţească viile. Aici, în Bălăneşti,
mulţi săteni au vie, este o zonă potrivită pentru cultivarea viţei-de-vie şi a pomilor fructiferi. Ca în fiecare an, după terminarea slujbei religioase, ne aşezăm la masă în aer liber, la o ţuică fiartă. Chiar dacă este frig, trebuie să îl celebrăm pe Sfântul Trifon, el ne ocroteşte viile. Viaţa mea nu ar fi niciodată la fel dacă nu aş putea să urc dealul ca să merg la via mea. Este o viţă-de-vie nobilă, iar vinul pe care îl fac este natural 100%. Mai sunt şi alţi vecini, consăteni care şi-au făcut plantaţiile lor cu viţă-de-vie. Oamenii ar vrea să facă mai multe, dar nu sunt bani şi le este greu. Aici, la Bălăneşti, solul este foarte potrivit pentru pomii fructiferi şi viaţa-de-vie“, a spus inginerul Vasile Cochină.

Vinul de Bălăneşti, premiat în Franţa

Comuna Bălănești nu este singura localitate unde Sfântul Trifon este celebrat de către credincioși. Podgorenii din comune precum Peştişani, Ciuperceni, Runcu, Godinești, Borăscu, Padeș și Crasna au mers pe 1 februarie la vii și le-au sfințit cu ajutorul preoților, pentru ca acestea să fie roditoare și păzite de mană și grindină. Anul acesta, pe Dealul din Bălănești, cei care au participat la sărbătoarea Sfântului Trifon au şi degustat o serie de vinuri de calitate superioară produse în gospodăria inginerului Vasile Cochină. „Am vrut să etalăm calitatea vinului de Bălănești, am intitulat manifestarea de Sfântul Trifon Botezul Viilor! Să ne ajute Dumnezeu să avem o producție bună și anul acesta. De câțiva ani încoace, mai mulți săteni au înființat culturi de viță nobilă, precum Fetească Regală și Ottonel. Înainte de Primul Război Mondial, vinul de Bălănești a primit o medalie de aur la un concurs din Franța. Avem vin de calitate, trebuie promovat. Am avut o discuție și cu domnul Călinoiu și ne-a promis ajutorul său, trebuie făcut ceva, căci am putea întreține piața din Gorj cu vin de calitate de la Bălănești. Sunt cheltuieli cu întreținerea viilor, dar ne mândrim cu munca noastră, cu excelenta calitate a vinului de aici, din viță nobilă!“, a mai declarat inginerul Vasile Cochină, care este și președintele Camerei Agricole Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS