3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii, puşi să motiveze medicamentele prescrise

Medicii, puşi să motiveze medicamentele prescrise

De la 1 februarie va intra în vigoare un model nou de reţetă electronică, pe care medicii vor fi obligaţi să-l folosească pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii (MS) şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) (nr. 1509/733/2014), publicat recent în Monitorul Oficial, care face referire la utilizarea şi modul de completare a formularului de prescripţie medicală electronică, medicii cu drept de prescriere în sistemul de asigurări sociale de sănatate vor fi obligaţi, în momentul în care vor recomanda pacientului un medicament folosind denumirea sa comercială, să explice şi de ce l-au ales tocmai pe acesta.
Denumirea comercială a unui medicament generic este cea pe care o stabileşte fiecare producător, însă substanța activă din produs este cea care descrie compoziția calitativă a unui medicament. Pornind de la foarte multe cazuri în care medicamentele prescrise aveau la bază şi un oarecare interes al medicului (fie acesta se dovedea loial unui anumit producător, fie primea anumite recomandări legate de un medicament nou-apărut pe piaţă), MS şi CNAS au introdus această nouă reglementare.
Concret, de la 1 februarie, reţeta electronică va cuprinde o nouă secţiune, „Justificare medicală prescriere denumire comercială“, în care se vor menţiona succint situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris pe denumire comercială, această motivare trebuind făcută de medicii prescriptori. Noul model de reţetă va mai conţine, în josul paginii, şi următoarea menţiune adresată pacienţilor: „Foloseşte-ţi drepturile! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului precizări privind preţurile medicamentelor recomandate“.
„Noutatea de la 1 februarie este că, în cazul în care alegem să scriem şi denumirea comercială a medicamentului prescris, trebuie să precizăm şi motivul. Ceea ce nu mi se pare un lucru normal, având în vedere că este vorba de independenţa deciziei fiecărui medic. Adică dacă eu, pe baza experienţei mele, am constatat că un medicament făcut de o anumită firmă nu are absolut nici un efect sau nu are efect constant pentru 24 de ore, cum aş vrea eu, dar am constatat că altul, făcut de o altă firmă, merge şi are efecte 24 de ore, normal că îl prescriu pe acesta din urmă. Am dreptul să spun asta şi să nu las pacientul la manipularea farmaciştilor. Mi s-a întâmplat de atâtea ori ca în farmacie să li se spună pacienţilor «luaţi-l pe acesta (medicament – n.r.), că e acelaşi lucru», iar eu să mă întreb de ce nu merge tratamentul“, a explicat dr. Mirela Profir, medic primar medicină de familie şi secretar general al Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS