10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalitatea cărbunelui pentru termocentrale este afectată de zăpadă

Calitatea cărbunelui pentru termocentrale este afectată de zăpadă

Cărbunele folosit pentru ardere în termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia a început să fie afectat de zăpada căzută în ultimele zile. Fenomenul de îngheţ-dezgheţ, umezeala şi alţi factori de mediu afectează calitatea lignitului şi contribuie la scăderea puterii calorice şi a randamentului unităţilor care îl folosesc. Dacă termocentralele care se află în apropierea carierelor miniere nu sunt atât de afectate, grupurile energetice din judeţul Dolj sunt la distanţă mai mare de cariere. Nici în depozite cărbunele nu este păstrat bine pe o astfel de vreme, iar prima termocentrală care a început să aibă probleme din cauza lignitului afectat de zăpadă este cea de la Işalniţa.
Potrivit reprezentanţilor companiei, funcționarea termocentralei Işalnița este afectată din cauza calității cărbunelui. Perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare, având în vedere că prognozele meteorologice anunţă în continuare ninsori şi vreme rea.

Funcţionează cu nouă grupuri energetice

În ciuda problemelor legate de calitatea cărbunelui, cele patru termocentrale din cadrul Complexului Energetic Oltenia funcţionau ieri cu nouă grupuri energetice. Producătorul de energie electrică din Oltenia furniza în sistemul energetic naţional o cantitate medie de 2.500 de megawaţi. Dacă cererea de pe piaţă va continua să fie în creştere, ca urmare a scăderii temperaturilor, Complexul Energetic Oltenia ar putea pune în funcţiune şi alte grupuri energetice. În urmă cu o lună, respectiv în decembrie 2013, Complexul Energetic Oltenia a ajuns să funcţioneze cu 12 blocuri energetice, cifră record în istoria unităţii, de la înfiinţare şi până în prezent. Dacă temperaturile scăzute se vor menţine sau chiar vor coborî mai mult, este posibil ca şi consumul de energie electrică folosită pentru încălzire să crească, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru Complexul Energetic Oltenia.

CEO cumpără tichete de masă pentru salariaţi

Complexul Energetic Oltenia doreşte să achiziţioneze prin licitaţie, şi în acest an, tichete de masă pentru salariaţi. Perioada vizată este ianuarie – decembrie 2014. Firmele interesate au putut solicita până acum o săptămână documentaţia necesară de la sediul Complexului Energetic Oltenia. La companie mai există însă salariaţi care iau masa caldă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS