Acasă Actualitate Patronii gorjeni nu renunţă la munca „la negru“

Patronii gorjeni nu renunţă la munca „la negru“

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj şi-a prezentat bilanţul pe anul trecut. În anul 2013, Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj a efectuat 1.342 de controale, din care 1.306 verificări pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi 86 de angajatori care utilizau „munca la negru“ având 254 de persoane fără forme legale de angajare, dintre care 56 de femei şi un tânăr sub 18 ani. Au fost aplicate 80 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 1.270.000 de lei. Angajatorii depistaţi că lucrau cu persoane „la negru“ desfăşurau activitate în următoarele domenii: confecţii textile, panificaţie, construcţii, comerţ, zootehnie, prestări servicii. Pentru abaterile constatate de la legislaţia muncii, Serviciul Control Relaţii de Muncă a aplicat 307 sancţiuni contravenţionale în cazul a 269 de angajatori, dintre care 228 sunt amenzi în valoare totală de 1.715.100 de lei. De asemenea, au fost dispuse 2.313 măsuri angajatorilor controlaţi, dintre care 1.835 au fost realizate.

Dosare penale pentru angajatori

În cazul a cinci dintre angajatorii verificaţi au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, documentele fiind transmise spre cercetare instituţiilor abilitate (Parchet). De asemenea, în anul 2013 s-au depus spre analizare 119 contracte colective de muncă aplicabile la nivel de societate, toate acestea fiind înregistrate în Registrul unic de înregistrare a contractelor colective de muncă, şi un număr de 45 de acte adiţionale pentru modificarea anumitor clauze din Contractul Colectiv de Muncă aplicabil. Numărul total al contractelor colective de muncă active la sfârşitul lunii decembrie 2013 înregistrate la ITM este de 255 din totalul de 477 de unităţi din judeţ (cu peste 21 de salariaţi) care au obligaţia negocierii şi înregistrării la ITM Gorj a contractului colectiv de muncă. În ceea ce priveşte înregistrarea zilierilor, în anul 2013 s-au eliberat de la casieria instituţiei 20 de registre de zilieri, iar în total, de la intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 52/2011, au fost eliberate 91 de registre de zilieri pentru 84 de angajatori.
Anul trecut au fost înregistrate 20.802 poziţii-zilieri din registrele de evidenţă ale zilierilor depuse lunar la ITM Gorj.

Şapte accidente de muncă mortale
                                   
În anul 2013 au fost cercetate de inspectorii de muncă 14 evenimente, din care un accident colectiv cu zece victime (un singur decedat), cinci evenimente în afara muncii, şase accidente de muncă mortale şi trei accidente de muncă urmate de invaliditate. „Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate în anul 2013 a fost de 1.712, înregistrând o scădere cu 20,89% faţă de anul anterior, însă această diminuare s-a datorat scăderii numărului de avertismente date, în timp ce au fost aplicate 244 de amenzi, reprezentând o creştere cu 201,65%. De asemenea, cuantumul valoric al sancţiunilor aplicate în anul de referinţă, în valoare de 748.000 de lei, a crescut cu 172,54% faţă de cel înregistrat în 2012. În anul 2013, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat 67 de accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă şi şapte mortale. Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică  –  23 accidentaţi, transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 12, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente – 7 accidentaţi, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice – 5, activităţi de investigaţii şi protecţie – 3 accidentaţi, şi învătământ – 3. S-au mai înregistrat 99 de boli profesionale, 12 cazuri au fost infirmate, iar 13 au fost declarate boli legate de profesie“, a declarat George Romanescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version