10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevă din Bumbeşti-Jiu, bolnavă de TBC

Elevă din Bumbeşti-Jiu, bolnavă de TBC

În urma investigaţiilor medicale la care au fost supuşi peste 200 de elevi de la unităţile de învăţământ din Bumbeşti-Jiu, a fost depistat un caz de TBC. Este vorba de o elevă al cărei diagnostic va trebui să fie confirmat de spitalul din Craiova. Direcţia de Sănătate Publică Gorj, trei şcoli şi liceul din localitate au luat decizia de a efectua analize tuturor elevilor după ce aceştia au intrat în contact cu un profesor bolnav de TBC. Cadrul didactic a predat la şcolile respective până în luna decembrie a anului trecut, iar, în prezent, se află internat la Spitalul TBC de la Dobriţa. Reprezentanţii Dispensarului TBC din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu aşteaptă acum confirmarea de la colegii lor din Craiova, pentru a decide trimiterea la tratament a elevei. Medicii sunt de părere că este posibil ca fata să fi avut boala şi să nu o fi luat-o de la profesor, însă nu exclud nici această din urmă variantă.
„Numai o elevă din câți copii am examinat până acum de la Bumbești-Jiu este suspectă. Am depistat-o azi. Este primul caz descoperit în ultimele două săptămâni de când am declanșat ancheta. Cam 200 sau 300 de elevi trebuie să treacă pe la noi pe la cabinet. O parte din ei au fost și mai sunt programați și pentru perioada următoare. Cei care sunt confirmați vor fi izolați și vor primi tratament. Noi am mai identificat câte un caz izolat și la alte unități de învățământ din Gorj. Știu că la Bumbești-Jiu s-a intervenit și s-au făcut igienizări de Direcția de Sănătate Publică“, a precizat Maria Popescu, medic-șef la Dispensarul TBC din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Continuă controalele

În acelaşi timp, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a demarat o anchetă în urma căreia să se stabilească dacă profesorul respectiv, care preda muzica, era deja bolnav la data la care a făcut analizele obligatorii la începerea anului şcolar. În luna septembrie, acesta a depus la dosarul personal analizele care sunt prevăzute de legislaţie, inclusiv cea referitoare la analizele pentru depistarea tuberculozei. Alături de elevii de la şcolile din Bumbeşti-Jiu au fost investigaţi medical pentru depistarea TBC şi cadrele didactice care au intrat în contact cu profesorul de muzică. În rândul profesorilor nu a fost depistat nici un caz de tuberculoză. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a precizat că periodic sunt derulate controale care au vizat situaţia analizelor medicale, nefiind descoperite nereguli, în ceea ce priveşte existenţa actelor respective. Cu toate acestea, sunt greu de depistat profesorii care nu îşi fac analizele şi doar obţin actele cu avizele necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS