17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLoteria Română, amendată de Consiliul Concurenţei

Loteria Română, amendată de Consiliul Concurenţei

Consiliul a constatat că, alături de Intralot, Intracom şi Lotrom, Loteria Română a încălcat principiile de concurenţă la implementarea programului videoloterie în România. Ilegalitatea încheierii acestui contract a fost semnalată de-a lungul timpului atât de Curtea de Conturi, cât şi de ANAF.

Contractele încheiate de Loteria Română cu Intralot, Intracom şi Lotrom pe perioada 2003 – 2013, ale căror nereguli au fost semnalate de-a lungul timpului atât de ANAF, cât şi de Curtea de Conturi, au determinat şi Consiliul Concurenţei să ia măsuri, instituţia aplicând celor patru companii amenzi de aproape patru milioane de  euro.  Loteria Română SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings şi Lotrom SA au fost amendate cu 16,85 milioane de lei (aproximativ 3,76 milioane de euro), după ce autoritatea de concurenţă a constatat că acestea „au realizat o înţelegere privind implementarea programului videoloterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul Contractului de credit – furnizor“.  „Obligaţia de neconcurenţă prevedea că pe perioada derulării contractului, 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de videoloterie sau unul similar în cooperare cu alte companii. Deşi au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de videoloterie, clauza de neconcurenţă cuprinsă în contractul încheiat între cele patru companii a condus la restrângerea concurenţei atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei/comercializării de echipamente“, a anunţat ieri Consiliul Concurenţei. Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a evidenţiat, de altfel, faptul că, potrivit legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, „Loteria Română deţine exclusivitate pentru activitatea de videoloterie, iar restricţia cuprinsă în contract a eliminat concurenţa de pe această piaţă prin derularea unui singur asemenea program pe o perioadă de 10 ani“. Pentru că au încălcat legislaţia naţională şi pe cea comunitară, Loteria Română a fost amendată cu 9.018.141 de lei (2.012.708 euro), Intralot cu 5.541.874 de lei (1.236.860 de euro), Intracom cu 1.779.528 de lei (397.163 de euro) şi Lotrom cu 512.469 de lei (114.375 de euro).

În 2010, Curtea de Conturi a semnalat prejudicii de aproape 90 de milioane de lei

Potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2010, Loteria a încheiat, în anul 2003, cu Intracom SA, Intralot SA şi Lotrom SA, un contract pentru furnizarea unui sistem de videoloterie la cheie, pe o perioadă de zece ani, în condiţii total dezavantajoase.  „Mai mult, la data controlului, conducerea Loteriei intenţiona să continue colaborarea în domeniul jocurilor de noroc, prin contracte de asociere încheiate cu terţe companii, în condiţii dezavantajoase pentru statul român“, se mai spune în document.
În total, Curtea de Conturi a constatat la Loteria Română prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumătate din sumă provenind dintr-un contract încheiat cu Shelter Security, societatea de pază fiind favorizată în vederea câştigării unei licitaţii pentru achiziţionarea sistemului de securitate.

În 2007, pierderile depăşeau 63 de milioane de Euro

În primăvara anului 2007, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) actele de control financiar efectuat, la cererea Ministerului Finanţelor, asupra activităţii Companiei Naţionale Loteria Română din anii 2003 – 2006. În urma controlului a reieşit că pierderile financiare cauzate companiei s-au ridicat la fabuloasa sumă de 222,051 milioane de lei (echivalentul a 63,4 milioane de euro). De asemenea, veniturile necuvenite încasate de către directorul general însumează 1,18 milioane de lei, cele încasate de membrii AGA – 125.000 de lei, iar cele ridicate de cenzori în aceeaşi perioadă – de 10.000 de lei.
În perioada 2003-2006, compania a înregistrat pierderi de 220 de milioane de lei din cauza unui contract păgubos încheiat cu două firme greceşti – Intracom SA şi Intralot SA. Clauzele din contractul încheiat în 1992, pentru zece ani începând cu 1993, stipulau că aceşti agenţi economici beneficiază de 80% din încasările la jocurile de videoloterie. Deşi contractul pentru produsele loteristice – Videoloterie şi Pariloto – ar fi trebuit să expire cel târziu în anul 2003, acesta a fost prelungit în 2000 printr-un act adiţional.

Ce spune Legea

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care au ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei prin limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS