16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞmecheriile CEZ, dovedite în instanţă

Şmecheriile CEZ, dovedite în instanţă

CEZ şi-a făcut un obicei din a-şi trata clienţii cu indiferenţă şi nepăsare, lucru relatat de nenumărate ori în paginile cotidianului nostru. Totuşi, un craiovean a reuşit să demonstreze în instanţă că are dreptate în faţa companiei care crede că îşi poate bate joc de consumatori. Acesta mai are de trecut peste un recurs, în urma căruia speră să i se facă dreptate completă.

Viorel Pârvulescu, un abonat vechi al Gazetei de Sud, a venit la redacţia ziarului nostru pentru a ne povesti păţania lui cu compania CEZ. Instanţa, la care a apelat după ce a văzut clar că este nedreptăţit de companie, i-a dat câștig de cauză craioveanului, demonstrând că reprezentanţii gigantului ceh nu au dreptate în constatările pe care le-au efectuat la domiciliul craioveanului.

„Intenţia lor este să fie un nou branşament pe banii mei“

Viorel Pârvulescu deţine un imobil în comuna doljeană Cernăteşti, iar în urmă cu aproximativ patru ani i s-a ars contorul. „Este vorba despre o acţiune în instanţă împotriva CEZ, pentru că am fost debranşat abuziv. Eu am o proprietate la ţară moştenită de la părinţii mei. Problema este că a luat foc un contor acolo, el fiind pe un vechi branşament, cum se făceau înainte, în balconul casei. Bineînţeles că, fiind un om corect, am anunţat CEZ-ul. Au venit acolo, au analizat şi au spus că am umblat în reţea. Eu nici nu mă pricep, dar asta e altă chestie. A venit o formaţie de la NTL (Non Techical Losses – un departament din cadrul CEZ – n.r), un fel de poliţie energetică, cu sediul tocmai la Râmnicu Vâlcea, s-a uitat şi a spus că este clar că s-a umblat, bornele sunt nelalocul lor. Motiv pentru care, fără nici o jenă şi fără nici un fel de chestie, m-au şi debranşat după ce m-au pus să plătesc pauşal pe trei ani în urmă. Mi-am dat seama că este un lucru nelalocul lui şi nu am înţeles de ce s-a întâmplat asta. Până la urmă, fiind bun-platnic, le-am şi plătit pauşal, am crezut că mă vor şi rebranşa după asta. Nu m-au rebranşat“, a povestit craioveanul.
Pârvulescu a fost trimis la Drobeta Turnu Severin, la cineva de la Distribuţie, iar omul a fost nemulţumit de ceea ce i s-a spus. „Am crezut că se vor interesa, nu mi-au spus decât să merg la Severin, acolo să discut cu o persoană care este la SC Distribuţie, iar omul mi-a spus variantele de rebranşare: cu contorul la marginea proprietăţii sau în altă variantă, să am contorul pe peretele casei. Ei, de fapt, nici nu cunoşteau faptul că pe proprietatea mea există acest branşament, dar din el este o deviaţie pentru sora mea. Vina principală pe care mi-au imputat-o este că acel contor nu se găseşte în baza lor de date. La mine nu a venit nimeni care să vadă ce este în scriptă şi ce este pe teren. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, intenţia lor este să fie un nou branşament pe banii mei. Şi atunci nu am fost de acord şi i-am acţionat în instanţă“.

CEZ a zis că s-a umblat, expertul instanţei spune că nu

După mai multe drumuri pe care a fost pus Viorel Pârvulescu şi după acţionarea în instanţă, Judecătoria Craiova s-a pronunţat în acest caz pe 16 octombrie 2013 şi i-a comunicat craioveanului, pe 20 decembrie anul trecut, că a câştigat, într-un fel, procesul. Judecătoria a trimis un specialist pentru a face o expertiză, în urma căreia s-a constatat că nimeni nu umblase în sistem, aşa cum spuseseră cei de la CEZ. „Instanţa reţine că, potrivit raportului de expertiză întocmit în cauză de expertul desemnat, reiese că nu s-au efectuat intervenţii neautorizate asupra contorului“, se arată în motivare. De asemenea, instanţa a arătat că, potrivit expertizei, „contorul nu prezintă urme de incendiere, arderea izolaţiei pe conductoare şi topirea plăcii de borne fiind posibile din cauza unui contact imperfect a conductorului în borna 1“. Motivarea a arătat şi concluzia expertului potrivit căreia „curentul electric simultan de zece amperi nu putea conduce la incendierea contorului, care suportă o intensitate maximă de 80 de amperi“. „Expertul a mai arătat că nu sunt probe care să dovedească intervenţia neautorizată sau incendierea mecanismului de măsurare“, se arată în decizia Judecătoriei Craiova. Instanţa a obligat CEZ să plătească înapoi craioveanului suma de 1558,31 de lei, reprezentând pauşalul pe trei ani, dar şi cheltuielile de judecată, în valoare de 2017,57 de lei.
În ciuda acestor lucruri, Viorel Pârvulescu a rămas tot fără curent la casa părintească din Cernăteşti, instanţa omiţând să oblige CEZ să refacă lucrările de rebranşare pe cheltuiala companiei. „Mai am câteva luni şi voi face trei ani de când bat drumurile costisitoare ba la Râmnicu Vâlcea, ba la Severin, ba la Strehaia, cu nici un rezultat. Pentru că ei nu vor, gândesc eu, poate mă înşel, ca eu să fac instalaţia din nou, deşi o aveam, pentru că aşa se fac noile branşamente, în afara proprietăţii sau pe proprietate, cu cablul în subteran, lângă casă. Eu voiam pe vechiul amplasament, că nu eu sunt de vină că m-au debranşat. Nu numai că nu am chef să cheltuiesc, dar de data asta se loveşte în două persoane, a mea şi a surorii“. Bărbatul a făcut recurs la decizia instanţei. În opinia sa, procesul este doar semicâştigat, deoarece clientul CEZ îşi dorea, cum este normal, să revină la starea iniţială de dinaintea arderii contorului, având în vedere că nu el era cel vinovat.

Recursul urmează să se judece

Viorel Pârvulescu acuză compania de utilităţi şi pentru atitudinea pe care personalul acesteia o are faţă de consumatori. „CEZ are nişte etichete, nişte formalisme, de genul «Noi facem totul pentru clientul nostru». Ce a făcut o doamnă cu nevasta mea aici la CEZ… Numai nu a făcut-o hoaţă în faţă. Ea a încercat să explice, legat de întâmplarea cu contorul, că noi nu ne pricepem, nu am umblat în sistem, şi a întrebat-o de ce trebuie să ne acuze de chestii pe care nu le-am făcut. Iar doamna de la CEZ i-a răspuns «Las’ că ştim noi cum merge şi cum se face…»“.
Conform „protocolului“ pe care CEZ îl are cu redactorii GdS, compania refuză să ofere puncte de vedere. Data recursului în cazul lui Viorel Pârvulescu nu a fost încă stabilită de instanţă. Bărbatul a vrut să-şi spună povestea cotidianului nostru pentru a arăta că furnizorul CEZ nu are întotdeauna dreptate, iar lucrul acesta poate fi dovedit. El este decis să meargă mai departe, până când casa părintească din Cernăteşti va fi, din nou, luminată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS