24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum a evoluat piaţa muncii în Craiova şi în Dolj

Cum a evoluat piaţa muncii în Craiova şi în Dolj

În 2013, piaţa forţei de muncă a fost destul de „tulbure“, cu disponibilizări şi angajări, dar, pe ansamblu, au fost angajate mai multe persoane decât cele care au rămas fără un loc de muncă. În urmă cu câteva zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a publicat o clasificare a societăţilor în funcţie de decizia angajatorilor de a crea sau de a desfiinţa locuri de muncă. Pentru prima dată sunt date publicităţii şi date referitoare la municipiul Craiova, separat.
În cadrul firmelor private care activează în Dolj, în general, şi în Craiova, în special, mişcările legate de forţa de muncă au fost diferite: în timp ce unele firme au efectuat angajări, altele au renunţat chiar şi la toţi salariaţii înregistraţi anterior.
În acelaşi timp, majoritatea agenţilor economici privaţi au rămas cu aceleaşi contracte de muncă înregistrate ca şi anul anterior celui în care s-a efectuat analiza, adică şi-au menţinut constant numărul de angajaţi. În tot anul trecut au fost create 3.084 de locuri de muncă în tot judeţul, faţă de 2012. Atenţia este concentrată pe Craiova, unde activează cel mai mare număr al angajatorilor din judeţ. 80% dintre locurile de muncă nou-create au fost înfiinţate în Craiova.

În Craiova, au creat locuri de muncă 2.217 firme, dar 2.005 societăţi au disponibilizat

Dacă la nivelul Doljului, în anul 2013 au existat 3.025 de firme care au înregistrat mai multe contracte de muncă decât în anul anterior, Inspectoratul Teritorial de Muncă  (ITM) informează că, dintre firmele respective, activează în Craiova 2.217 societăţi care au creat locuri de muncă. De asemenea, la nivelul judeţului, anul trecut au dat afară din personal  2.736 de societăţi doljene. Potrivit statisticilor finale pe 2013 date publicităţii de ITM Dolj, cele mai multe firme care au renunţat la personal şi au diminuat numărul contractelor de muncă înregistrate în REVISAL sunt din Craiova. Astfel, 2.005 firme din municipiu au disponibilizat personal anul trecut, potrivit datelor de la ITM Dolj.

925 de firme din municipiu nu mai figurează cu angajaţi

În acelaşi timp, statisticile publicate de ITM Dolj arată că există multe firme care au rămas fără nici un angajat în acte. La nivelul Doljului există 1.271 de societăţi care aveau înainte angajaţi, dar, la începutul anului 2014, nu mai figurează cu nici măcar un salariat în evidenţe. Mai mult de jumătate dintre aceste firme provin din Craiova. În Craiova, există „925 de societăţi care aveau înregistrate contracte individuale de muncă la 24.01.2013 în aplicaţia REVISAL, iar, pe 5.01.2014, nu mai au înregistrate contracte individuale de muncă“, a explicat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, care a efectuat la începutul anului 2014 o analiză a evoluţiei contractelor de muncă la nivelul judeţului Dolj şi al municipiului Craiova. Potrivit datelor, în 2013, fix 1.337 de societăţi s-au înregistrat în REVISAL pentru prima dată cu contracte de muncă, multe dintre aceste entităţi economice fiind nou-înfiinţate în cursul anului trecut.

Evoluţia angajărilor şi disponibilizărilor în Craiova*

– 2.217 societăţi care au avut creştere a numărului de contracte individuale de muncă;
– 4.106 societăţi care nu au avut modificări a numărului de contracte individuale de muncă;
– 2.005 societăţi care au avut diminuare a numărului de contracte individuale de muncă;
– 1.337 societăţi nou-înregistrate cu contracte individuale de muncă în aplicaţia Revisal;
– 925 societăţi care aveau înregistrate contracte individuale de muncă la 24.01.2013 în aplicaţia Revisal, iar pe 5.01.2014 nu mai au înregistrate contracte individuale de muncă.

*Date preluate de la ITM Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS