10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile profesionale revin la specializările din 2009

Şcolile profesionale revin la specializările din 2009

\n

Elevii care vor absolvi în acest an clasa a VIII-a nu se vor înscrie numai la liceu, aşa cum era până acum. Ei vor putea să aleagă şi învăţământul profesional. În ceea ce priveşte specializările, recomandarea inspectorilor şcolari pentru directori este să ţină cont de cele existente în 2008, când s-a renunţat la această formă de învăţământ.

Înscrierea la învăţământul profesional nu se mai face începând cu clasa a X-a, aşa cum reglementa Legea educaţiei, ci din clasa a IX-a. Se revine astfel la învăţământul profesional de trei ani şi se reduce numărul locurilor la liceu.  „Clasele de învăţământ profesional vor fi incluse în planurile obligatorii de şcolarizare şi vor fi luate de la liceu, pentru că şi în 2009, când s-a renunţat la învăţământul profesional, clasele respective au trecut la liceu. Planurile de şcolarizare trebuie reanalizate şi refăcute ţinând cont de faptul că, la nivelul judeţului Dolj, în evidenţe sunt trecuţi 6.000 de elevi de clasa a VIII-a, ceea ce înseamnă 211 clase. În prezent, solicitările sunt pentru formarea a 230 de clase de liceu“, a precizat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea.
Refacerea claselor de şcoală profesională va impune şi stabilirea specializărilor. La acest capitol, recomandarea pentru managerii de unităţi de învăţământ este să se revină la vechile specializări. „Cât priveşte specializările, trebuie revenit la cele din 2009, când s-a renunţat la şcolile de arte şi meserii“, a recomandat inspectorul şcolar general.

Specializările de acum şase ani

Din datele existente la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj în 2008-2009, în judeţ erau 79 de clase, la care se adaugă două clase de învăţământ special la Centrul Şcolar Beethoven, două clase la seral, trei clase la învăţământul particular. „Specializările predominante erau în domeniul electric – lucrător electric în electrotehnică; în domeniul mecanică – lucrător mecanică de motoare, lucrător mecanică fină; în domeniul comerţ – lucrător în comerţ; în domeniul turism şi alimentaţie publică – lucrător în alimentaţie publică; în domeniul agricultură – lucrător în cultura plantelor; în domeniul industriei textile şi pielăriei – lucrător tricotaje-confecţii“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Spre învăţământul profesional sunt aşteptaţi să se îndrepte elevii care nu au rezultate foarte bune la evaluarea naţională. „E normal şi logic să se revină la învăţământul profesional pentru că elevii ajung să facă un liceu având medii sub 5.00 şi încearcă să promoveze examenul de bacalaureat, iar de cele mai multe ori nu reuşesc“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu la şedinţa cu directorii din Dolj. Absolvenţii de şcoală profesională se pot înscrie la liceu. Refacerea planurilor de şcolarizare va întârzia încadrarea personalului didactic pe posturile vacante sau rezervate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS