3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Ponta, cercetat la DNA Craiova

Premierul Ponta, cercetat la DNA Craiova

În raportul privind apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de afirmaţiile premierului Victor Ponta, publicat ieri de Consiliul Superior al Magistraturii, se menţionează că Ponta este cercetat de procurorii DNA în două dosare penale, unul dintre ele fiind întocmit de procurorii anticorupţie din Craiova.

Declaraţiile premierului Victor Ponta (foto) despre condamnarea lui Adrian Năstase şi ţinerea la „sertar“ a unor dosare penale afectează imaginea sistemului judiciar şi încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu „consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței acestuia“. Aceasta este concluzia la care a ajuns Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a dat ieri publicităţii un raport privind apărarea independenței sistemului judiciar.
Reamintim că, pe 6 ianuarie, când Adrian Năstase a fost condamnat de Curtea Supremă la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian“, Victor Ponta a afirmat că Năstase a fost condamnat politic, iar fostul ministru Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“ pentru că era ministru USL.
De asemenea, acelaşi premier Victor Ponta a afirmat la o televiziune şi că „Macovei a încercat şi cu Morar să-mi facă dosare penale cu Turceni şi Rovinari unde, apropo, nu am călcat niciodată ca avocat“. Primul-ministru Ponta a mai afirmat că, timp de 500 de zile, „nu a mişcat nimeni o hârtie dintr-un doar DNA“, referindu-se la plângerile făcute de corpul de control în cazul Hidroelectrica, Poşta Română, CNAS sau în cazul fostului ministru Adriean Videanu.
Plecând de la aceste declaraţii ale lui Victor Ponta, pe 7 ianuarie, CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar, iar raportul întocmit în urma acestor verificări arată în ce şi în câte dosare penale au fost şi sunt cercetaţi mai mulţi oameni politici, printre care se află Adrian Năstase, Adriean Videanu, Mihai Toader, fostul director al CN Poşta Română şi chiar… Victor Ponta.

Procurorii DNA Craiova s-au sesizat în cazul unui dosar întocmit
pe numele lui Ponta

Pentru a răspunde acuzaţiilor formulate de Ponta, CSM a comunicat că, în urma verificărilor făcute de Inspecţia Judiciară la DNA, au fost identificate 40 de dosare la care s-ar fi putut referi premierul, unele dintre ele purtând pe coperte chiar numele lui… Victor Viorel Ponta.
Astfel, la Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au fost identificate 40 de dosare vizând persoane la care s-ar fi putut referi Victor Ponta, 27 dintre ele fiind soluţionate deja de procurorii anticorupţie fie prin trimiterea în judecată a inculpaţilor, fie prin declinare sau NUP (neînceperea urmăririi penale).
Astfel, fostul director al Poştei Române, Mihai Toader, a fost deferit justiţiei în două dosare penale, în unul dându-se NUP.
Fostul ministru Adriean Videanu a fost cercetat şi el în câteva dosare penale, unul dintre ele (178/P/2008) fiind întocmit în baza unui denunţ formulat de… Radu Mazăre. În ianuarie 2011, procurorii au dat NUP în acest dosar.
„Victime“ ale procurorilor DNA au fost şi Victor Ponta şi Adrian Năstase, în cazul celor doi fiind dispusă însă neînceperea urmăririi penale în dosarul privind privatizarea SNP Petrom. Ponta a mai fost cercetat de DNA şi într-un dosar privind transferul unui teren de 7,5 hectare şi a 23 de obiective turistice de pe Valea Prahovei din patrimoniul statului, însă în aprilie 2011 s-a dispus tot NUP.
Restul de 13 dosare sunt încă în lucru, printre cei cercetaţi numărându-se acelaşi Mihai Toader, dar şi alte persoane din conducerea Poştei Române, Dan Diaconescu ori Sorin Blejnar, fost şef ANAF.
Numele lui Victor Ponta apare pe copertele a două dosare penale instrumentate de DNA – Structura centrală, ambele vizând mai multe contracte „suspecte“ încheiate de Complexul Energetic Turceni şi Complexul Rovinari.
Astfel, dosarul nr. 122/P/2012 privind pe Victor Ponta și alţii, vizează o serie de cheltuieli nelegale făcute de către persoane cu funcții de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari în perioada 2006 -2011, consecința fiind prejudicierea patrimoniului societății.
Iniţial, în iulie 2011, acest dosar a fost înregistrat la DNA Târgu Jiu, însă a fost preluat de procurorii DNA din Bucureşti pe 4 aprilie 2012.
Al doilea dosar, cel cu numărul 123/P/2012, a fost întocmit pe numele lui Ponta în octombrie 2011, după sesizarea din oficiu a procurorilor anticorupţie din Craiova, şi vizează mai multe contracte date de conducerea SC Complexul Energetic Turceni în perioada 2007-2011. Şi acest dosar a fost preluat de procurorii DNA din Bucureşti pe 4 aprilie 2012.
Mai exact, anchetatorii verifică acordarea mai multor contracte de către cele două complexe energetice firmei de avocatură Şova şi Asociaţii, unde, în august 2007, Victor Ponta a devenit partener senior.
Întrebat despre aceste dosare, Victor Ponta a declarat ieri că nu ar fi om politic dacă nu ar avea dosare penale. „Cum aş putea să nu am şi eu un dosar la DNA? Un dosar nu strică niciodată. Nici nu aş fi om politic dacă n-aş avea un dosar“, a declarat premierul.

Dosare şi la Parchetul General

De asemenea, tot la DNA, însă la Secția de combatere a infracțiunilor de corupție, au mai fost identificate opt dosare penale, dintre care şase pe numele lui Sorin Blejnar. Şi Victor Ponta a fost cercetat într-un dosar de trafic de influenţă, însă procurorii au dat NUP în iunie 2011.
CSM a amintit şi un număr de şapte dosare instrumentate de procurorii DIICOT, printre care cel al fostului ministru Codruţ Sereş, deferit justiţiei în septembrie 2011, dar şi trei pe numele lui Adriean Videanu. În unul s-a dispus NUP pe 15 mai 2009, în altul – începerea urmăririi penale pe 9 septembrie 2013, iar în ultimul – declinarea către Parchetul General.
În plus, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost identificate alte 28 de dosare penale care ar putea corespunde descrierii făcute de Victor Ponta pe 6 ianuarie. CSM a dat ca exemplu cinci dosare deschise pe numele lui Sorin Blejnar, în unul dintre ele fostul şef de la ANAF fiind cercetat alături de preşedintele Traian Băsescu pentru ameninţare, şantaj şi abuzul în serviciu contra intereselor personale. Plângerea împotriva celor doi a fost făcută de Victor Ponta, iar acest dosar a fost soluţionat pe 2 mai 2012 prin netrimiterea în judecată a lui Blejnar şi Traian Băsescu.
Adriean Videanu a făcut obiectul altor cinci dosare, în toate fiind dispusă netrimiterea în judecată a fostului ministru.
Şi Victor Ponta a făcut obiectul a nu mai puţin de 19 cauze penale în perioada 2009-2013, întocmite la sesizarea unor persoane fizice. Au fost soluționate prin netrimitere în judecată 14 dintre aceste dosare, iar celelalte cinci, care au fost înregistrate în anul 2013, sunt în curs de soluționare.
În concluzie, CSM a explicat că, din cele 83 de dosare la care s-ar fi putut referi premierul Victor Ponta atunci când a afirmat că cele ale apropiaţilor preşedintelui Traian Băsescu sunt ţinute la „sertar“, 63 au fost deja soluţionate, şi numai 20 sunt încă în lucru.

Imaginea DNA, afectată
de afirmaţiile lui Ponta

CSM a mai reţinut că afirmațiile făcute de premierul Ponta au afectat imaginea și independența procurorilor din cadrul DNA şi sunt de natură să contribuie la pierderea încrederii cetățenilor în actul de justiție prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate Ia comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluționarea unor dosare este tergiversată, deși există probe suficiente pentru finalizarea lor. „În raport de aspectele analizate considerăm că, prin afirmațiile emise în spațiul public, a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a Parchetelor vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său“, a reţinut CSM.
Raportul făcut public ieri va fi înaintat plenului CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS