13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou sistem de securitate în căminele studenţeşti

Un nou sistem de securitate în căminele studenţeşti

\n

Numai două cămine studenţeşti din Craiova mai au paznici la intrare. Începând cu luna noiembrie a anului trecut, toate celelalte cămine au renunţat la ei în favoarea unui sistem electronic de acces şi control în clădiri. Camerele de supraveghere instalate pe holuri au preluat sarcinile de pază şi de supraveghere a căminelor.

Noul sistem de supraveghere este complex. El este compus dintr-un apelator de urgenţă, o cartelă de acces şi camere video. Prin intermediul acestuia, studenţii din cămine pot chema echipajele de intervenţie în cazul în care apar evenimente neprevăzute. Prin apăsarea unui buton aflat la parterul clădirii, chiriaşii reuşesc să anunţe că au o problemă şi, după numai patru minute, echipa de intervenţie ajunge la faţa locului.
Odată cu această schimbare, studenţii cazaţi în cămine au primit o cartelă de acces fără de care nimeni nu poate intra în clădire. Cartela împiedică intrarea străinilor, însă nu toţi cei cazaţi sunt de acord cu această idee: „Este adevărat că nu mai poate intra chiar oricine în cămin, dar unii îşi dau cartela de la unul la altul şi tot pătrund în incinta căminului persoane străine. Paznicii puteau fi păcăliţi uşor, dar noi ne simţeam mult mai în siguranţă atunci când ştiam că este o persoană care ne poate sări imediat în ajutor“, a spus Maria Igna.
În ceea ce priveşte amplasarea camerelor video în cămin, unii studenţi spun că nici acestea nu sunt foarte eficiente: „Camerele nu sunt puse pe fiecare palier. De exemplu, la etajul trei, unde stau eu, nu este montată nici o cameră video, şi nici la etajul patru, iar acolo unde există sunt oricum amplasate în puncte moarte“, a declarat Mihai.

„Oricine vrea intră şi acum destul de uşor
în cămin“

Viorel locuieşte într-unul din căminele de la Agronomie, stă de trei ani în campus şi ştie cum a funcţionat paza în timpul în care erau paznici, dar şi acum când singura formă de securitate este un sistem complex de alarmă: „Pentru mine, până la urmă e acelaşi lucru. Oricum, cei care vor să intre ilegal în cămin pot păcăli şi paznicii, şi acest sistem nou. Chiar şi atunci când era paznicul la intrare nu ne cunoştea pe toţi pentru că suntem aproape 500 de studenţi în cămin şi puteau să intre uşor şi alţii din afară“. Despre noua formă de securitate, acelaşi student ne spune că nu este atât de eficientă pe cât se crede: „Oricine vrea intră şi acum destul de uşor în cămin. Am văzut că la mine la cămin mulţi aşteaptă să iasă cineva şi intră atunci când se deschide uşa“.
Andreea, care este cazată şi ea într-un cămin de la Agronomie, a povestit cum păcăleşte ea noul sistem de securitate atunci când vrea să îşi aducă prietenii în cameră: „Le dau prietenilor cartela mea sau le-o arunc pe geam şi intră fără probleme în cămin. De când nu mai este paznic, noi ne bucurăm pentru că poate veni la noi oricine şi la orice oră“.

Căminele 10 şi 14 încă au paznici

Paza umană a rămas numai la Căminele 10 şi 14. Motivul pentru care această formă de securitate a fost menţinută în Căminul 10 este faptul că aici capacitatea de cazare este de trei ori mai mare decât în celelalte. Şi aici există camere de supraveghere şi cartele de acces, însă camerele video nu sunt amplasate pe fiecare etaj, iar studenţii nu au foarte mare încredere în această formă de securitate: „Atâta timp cât aceste camere nu există la fiecare etaj, nu ştiu cum pot ele să demonstreze ce se petrece în cămin. Eu nu mă simt în siguranţă cu ele“, este părerea unei studente cazate în acest cămin.
Nici Ştefania, care stă de trei ani în acest cămin, nu este convinsă că aceste camere de supraveghere au un rol important în apărarea studenţilor în cazul producerii unor evenimente neplăcute. În plus, fata spune că butonul pentru cazuri de urgenţă nu este la îndemâna lor: „Acel buton este amplasat undeva la parterul căminului, dar dacă mie mi se întâmplă ceva în cameră nu am cum să ajung acolo să apăs pe el. Ar trebui să fie mult mai multe astfel de butoane ca să putem într-adevăr să le folosim“.
Cât despre sistemul cartelelor de acces care a fost implementat şi în Căminul 10, studenţii spun că acesta nu mai funcţionează de ceva vreme: „Avem şi noi intrarea cu cartelă cam de trei luni, dar de aproximativ o lună nu ştiu ce se întâmplă, ori nu mai funcţionează, ori este oprit, pentru că nu mai putem să îl folosim“.
Tot cu neîncredere priveşte şi Alina Murgu noul sistem de securitate implementat în cămine: „E bine că există acel buton şi că în urma solicitării noastre ajung echipajele atât de repede. Dar până să ajungi la locul unde este amplasat ţi se poate întâmpla orice, aşa, dacă mai era şi paznicul, aveam mai multă încredere. Bine ar fi să avem pe lângă acest sistem şi paznici“.
În cazul Căminului numărul 14 situat în campusul  Facultăţii de Mecanică, paza umană a rămas pentru că aici se află şi singura cantină studenţească, unde zilnic există un flux foarte mare de oameni care nu poate fi controlat printr-un sistem electronic.

Încă se fură din cămine

Chiar şi cu aceste metode de securitate din ce în ce mai sofisticate, incidentele din căminele studenţeşti nu dispar. Cele mai frecvente sunt furturile. Maria a povestit că acum două săptămâni colegei sale de cameră i s-au furat un lănţişor şi un inel de aur. „Era destul de târziu, a plecat la o prietenă din altă cameră şi a lăsat uşa deschisă. Când s-a întors a văzut că îi lipsesc cele două obiecte de aur. Nu se ştie dacă îşi va mai recupera vreodată bunurile“, a declarat studenta.
În ciuda faptului că în Căminul nr. 10 din Craiova există atât pază umană, cât şi supraveghere video, studenţii se plâng că le dispar lucruri şi bani. „Chiar săptămâna trecută, unui coleg i s-a furat portofelul cu bani şi nici până în ziua de astăzi nu s-a depistat cine a comis furtul“, a spus un băiat care e cazat în acest cămin.
Ciprian Gruescu, şeful pazei căminelor studenţeşti din Craiova, a declarat pentru GdS: „Cazurile de furturi au fost şi încă sunt prezente în căminele studenţeşti. Cele mai multe se produc între chiriaşi şi uneori au drept cauză iresponsabilitatea celor cazaţi în cămin pentru că aceştia pleacă din cameră lăsând uşa deschisă. Situaţiile de acest gen nu mai ţin de sistemul de pază implementat de noi“.
Despre eficienţa noului sistem electronic de acces şi control, Gruescu a declarat: „Acest sistem este mai eficient decât paza umană. Statistic, de când am instalat acest sistem de pază, evenimentele neplăcute au scăzut cu peste 50%. Pe lângă securitatea mai mare pe care o au studenţii, noua formă de pază este benefică şi din punct de vedere economic. Prezenţa concomitentă a paznicilor, cât şi a acestui sistem nu este necesară din nici un punct de vedere. Acest contract de pază se va derula pe o perioadă de doi ani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS