10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătorii CCR discută astăzi sesizările privind modificările aduse Codului Penal

Judecătorii CCR discută astăzi sesizările privind modificările aduse Codului Penal

Magistrații de la Curtea Constituțională a României (CCR) vor analiza în ședința de astăzi sesizările Curții Supreme și ale PDL cu privire la modificările Codului Penal, adoptate de Camera Deputaților în data de 10 decembrie 2013, informează evz.ro. Înalta Curte a trimis, pe 12 decembrie, o sesizare către Curtea Constituțională, în care a precizat că modificările aduse Codului penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane „sunt deasupra legii”, neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.

În documentul respectiv, magistrații de la Înalta Curte atrag atenția că diferenţa de tratament juridic instituită prin modificările Codului Penal nu are o „justificare obiectivă şi rezonabilă”, în condiţiile în care conduce la „excluderea incidenţei unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoane aflate în aceeaşi situaţie cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile”.

Tot astăzi, Curtea Constituțională va discuta și cele două sesizări depuse, tot pe 12 decembrie, de Partidul Democrat Liberal și care vizează tot modificările Codului Penal, adoptate de Camera Deputaților. Prima sesizare se referă la modificarea articolului 253 indice 1 din Codul penal, prin care, susţine liderul PDL Vasile Blaga, parlamentarii PSD şi PNL s-au sustras conflictului de interese. Cea de-a doua sesizare se referă la modificarea articolului 147, prin care parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS