10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuşeţ a demisionat, Condescu ţine de scaun

Ruşeţ a demisionat, Condescu ţine de scaun

\n

Consiliul de Coordonare al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), desfăşurat sâmbătă la Petroşani, s-a soldat cu demisia prim-vicepreşedintelui FNME, Ion Ruşeţ, mâna dreaptă a lui Marin Condescu. Adjunctul liderului Federaţiei Naţionale Mine Energie a demisionat încă de vineri seară, sâmbătă nefăcând altceva decât să anunţe că nu mai face parte din Biroul Executiv. Ruşeţ a declarat că una dintre cauzele demisiei sale a fost dezacordul care exista între el şi colegi de-ai săi pe diferite teme: „Am demisionat pentru că era un dezacord evident între mine şi colegi. S-a constatat şi că am fost acuzat că sunt prea diplomat în relaţiile cu administraţia. Au venit şi câteva acuzaţii privind o anumită incompatibilitate morală şi era normal să iau o astfel de decizie. Aceasta a fost luată cu o seară înainte şi am comunicat-o colegilor din Colegiul Director. Nu au existat şi alte demisii. A fost un act de comunicare pe care l-am făcut la şedinţa Colegiului Director. A fost ultima şedinţă la care am participat“, a menţionat Ion Ruşeţ, care a fost patru ani şi senator în Parlamentul României.

Condescu îi mulţumeşte lui Ruşeţ

Şeful lui Ion Ruşeţ, liderul de sindicat Marin Condescu, a declarat că fostul său adjunct era într-o situaţie complicată, mai ales că de la 1 septembrie 2013 devenise angajat al Complexului Energetic Oltenia. Ruşeţ nu ar fi putut să se împartă între interesele sindicatelor şi cele ale administraţiei: „Demisiile nu se comentează, de ele se ia act. Noi îi mulţumim pentru întreaga activitate pe care a depus-o la sindicate şi la Senat. Probabil că dânsul a văzut perioada grea care urmează şi era şi în situaţia de a fi salariat al CEO şi reprezentant în Federaţie, şi probabil că i-ar fi fost foarte greu în cele două ipostaze. Eu ce pot să spun e că în toată perioada în care a muncit pentru Federaţie, dar şi ca senator, a fost de partea mişcării sindicale. Nu s-a discutat în şedinţă suspendarea Biroului Executiv. Nu a fost vorba de aşa ceva. Dacă sunt lideri de sindicat nemulţumiţi şi care doreau acest lucru, ei au dreptul să se retragă din Federaţie“, a declarat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.  

Se aştepta plecarea lui Condescu

Mai mulţi lideri de sindicat aşteptau ca la şedinţă să se producă schimbarea întregului Birou Executiv, condus de Marin Condescu. Acest lucru nu s-a întâmplat, singurul care a plecat fiind Ion Ruşeţ. „S-a creionat un program pe următoarea perioadă. Au fost discuții destul de aprinse. Au venit puncte de vedere cu privire la o reorganizare sindicală. Au fost voci din sală pentru suspendarea lui Marin Condescu, dar s-a trecut peste acest aspect. S-a discutat și despre Congresul Extraordinar, iar acest lucru a fost trimis către luna iunie 2014. Domnul Rușeț și-a anunțat demisia. Eu i-am cerut să se gândească îndelung la acest aspect pentru că și-a adus o contribuție destul de consistentă la mișcarea sindicală, de-a lungul timpului“, a spus Nelu Roșca, liderul de sindicat al Carierei Roșiuța.

„S-a comportat ca un nobil pe feudă”

Marin Condescu este criticat dur, în continuare, de anumiţi lideri de sindicat. Gabriel Bălăceanu, liderul de sindicat de la Cariera Tismana I, a declarat, după ședința Consiliului de Coordonare al FNME, că Marin Condescu s-a comportat ca un baron pe propria moșie: „S-a purtat exact ca un nobil pe propria feudă, care a încercat să scoată în evidență că toate lucrurile sunt bune, că totul este perfect. De fapt, avem mari probleme, mai ales de imagine, legate de justiție. Pe cine mai reprezintă domnul Condescu? Nu mi s-a oferit ocazia să vorbesc când am încercat să ajung la tribună, mi s-a ridicat acest drept, pe motiv că a vorbit înaintea mea domnul președinte Golea. Eu sunt foarte nemulțumit că nu există transparență, iar domnul Condescu nu mai reprezintă salariații. S-a evitat cu desăvârșire subiectul privind suspendarea sa“, a declarat Bălăceanu. Liderul de sindicat de la Tismana I a spus că va organiza un referendum: „O să dau drumul la un referendum, pentru că un lider de sindicat care nu mai are în spate oameni nu mai are sens să mai stea. Așa că o să încerc să iau o hotărâre împreună cu salariații“, a precizat Bălăceanu.

Vor să înfiinţeze alt sindicat

La rândul său, Gabriel Căldărușe, liderul de sindicat de la cariera Tismana II, a declarat că Marin Condescu a dat dovadă de o manipulare ieftină: „E o manipulare ieftină ceea ce s-a întâmplat. Eu cred că-l vor urma foarte mulți pe domnul Rușeț și vă spun cu certitudine că eu voi pleca din mișcarea sindicală condusă de domnul Condescu. Acesta a avut o atitudine manipulatoare și a obstrucționat o exprimare liberă. Este luată în calcul înființarea unui nou sindicat“, a opinat liderul de sindicat de la Cariera Tismana II. În zona sindicatelor se vorbeşte de înfiinţarea unui nou sindicat pe Oltenia care să devină majoritar şi să poată negocia contractul colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic. Favorit să se ocupe de constituirea şi de conducerea viitorului sindicat este acum Ion Ruşeţ, care a renunţat la funcţia de conducere de la nivelul FNME. Totodată, FNME a decis prin vocea lui Marin Condescu să organizeze mişcări de protest, în cazul în care administraţia Complexului Energetic Oltenia nu va fi de acord să accepte propunerile sindicatelor în ceea ce priveşte pachetele de performanţă din 2014, în care sunt stipulate beneficiile minerilor şi energeticienilor.

Minerii revin la lucru
Minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor relua de astăzi lucrul, după ce, din data de 23 decembrie 2013, s-au aflat în minivacanţa de sărbători. Energeticienii au revenit la serviciu de acum o săptămână, dar concediul minerilor a fost prelungit până s-a consumat cărbunele existent în depozite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS