17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDistrigaz aruncă în aer bugetul comunei Mischii

Distrigaz aruncă în aer bugetul comunei Mischii

Primarul comunei doljene Mischii, Gheorghe Popa, acuză compania Distrigaz că a dublat preţul unei lucrări de introducere a trei kilometri de conductă de alimentare cu gaze după ce a tergiversat mai bine de un an punerea în aplicare a unui contract semnat în octombrie 2012. Primarul spune că diferenţa de bani cerută de compania de gaze reprezintă bugetul local pe doi ani.

Cei aproximativ 500 de locuitori din satele Urecheşti şi Motoci, aparţinând comunei Mischii, de lângă Craiova, s-au bucurat degeaba că vor beneficia de alimentare cu gaze. Primăria nu poate satisface pretenţiile SC Distrigaz Sud Reţele, societate a GdF Suez, care a cerut o sumă suplimentară de două ori mai mare decât valoarea din contractul semnat cu primăria pentru montarea unei conducte de alimentare cu gaze pe o lungime de trei kilometri.
Primăria Mischii, Distrigaz Sud Reţele şi GdF Suez Energy România SA au semnat pe 2 octombrie 2012 un contract de finanţare pentru extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în comuna Mischii, satele Urecheşti şi Motoci, judeţul Dolj, pe o lungime de 2.990 de metri. În document se prevede că Distrigaz a informat primăria că lucrarea, estimată la aproape 700.000 de lei plus TVA, nu se justifică economic pentru operatorul de gaze, astfel încât cea mai mare parte din sumă, 687.211 lei, ar fi trebuit să fie suportată de către primărie, iar Distrigaz contribuia doar cu 13.744 de lei. Pentru că primăria nu dispunea de atâţia bani într-un singur an, lucrarea a fost împărţită în trei etape, câte un kilometru de conductă în fiecare etapă. De asemenea, în contract s-a stipulat că valoarea estimată poate fi modificată prin majorarea sau diminuarea acesteia în funcţie de suma din procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Timpul a trecut, lucrarea nu a început, iar din valabilitatea de doi ani a contractului mai rămăseseră zece luni.

Adresa care a amuţit primăria

O adresă trimisă în decembrie 2013 de Distrigaz primarului Gheorghe Popa l-a lăsat pe acesta cu gura căscată: valoarea lucrării creştea dintr-un foc de la 687.211 lei, fără TVA la aproape 1,6 milioane de lei, fără TVA. Motivul: soluţia iniţială prin care, pe o distanţă de 50 de metri conducta urma să subtraverseze pârâul Teslui a fost modificată, iar conducta trebuia acum montată la suprafaţă. În plus, restul lucrărilor ar fi trebuit realizate la o adâncime de 1,5 metri. „Urmare a finalizării(…) proiectului tehnic «Înfiinţare distribuţie gaze naturale satele Urecheşti şi Motoci, comuna Mischii, judeţul Dolj» şi a transmiterii acestuia către societatea noastră, în vederea validării, am constatat că avizele emise de către Compania Naţională Apele Române, precum şi de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România majorează valoarea iniţială a investiţiei de la 687.211 fără TVA la 1.570.303 lei fără TVA, conform devizului estimativ aferent proiectului tehnic. Motivele acestei majorări sunt: avizul Apele Române stabileşte ca soluţie supratraversarea pârâului Teslui în condiţiile în care iniţial a fost prevăzută subtraversarea pârâului; avizul CNADNR impune pozarea conductei de distribuţie gaze naturale la o adâncime de 1,5 metri, fapt care generează cantităţi suplimentare de lucrări. Având în vedere că valoarea suplimentară faţă de valoarea contractului de cofinanţare va trebui suportată de cofinanţator (comuna Mischii) vă rugăm să ne transmiteţi punctul dumneavoastră de vedere în cel mai scurt timp posibil“, se arată în adresa Distrigaz trimisă primăriei.

Primarul din Mischii: Se încearcă jefuirea banului public

Răspunsul a venit imediat. Pentru că diferenţa cerută de operatorul de gaz făcea cât bugetul local pe doi ani, primăria a solicitat să i se pună la dispoziţie studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. „Menţionăm că în lipsa documentelor solicitate mai sus nu putem exprima un punct de vedere, cu atât mai mult cu cât valoarea rezultată este cu circa 130% mai mare decât cea estimată iniţial“, se arată în răspunsul primăriei.
Primarul Gheorghe Popa consideră că suma suplimentară este nejustificat de mare şi că va renunţa la lucrare. „Legea gazelor ne obligă să le dăm lor conducta în proprietate şi ne-am asumat acest lucru, dar de la şase miliarde de lei vechi să ajungi la 15 miliarde de lei vechi este mult prea mult. Noi am mai avut o lucrare de acest gen în 2011, când s-au realizat 500 de metri de conductă pe strada Eroilor şi la fel a fost nevoie de supratraversare tot pe o distanţă de 50 de metri, iar contribuţia noastră a fost de 1,2 miliarde de lei vechi cu TVA cu tot. A fost aceeaşi ţeavă, cu aceeaşi grosime. Mă miră că spun că trebuie schimbată soluţia. Când am semnat contractul pentru cei trei kilometri nu ştiau că trebuie supratraversare şi că le trebuie avize pentru acest lucru? Dacă ne spuneau de atunci că va costa atât de mult, nu mai semnam nimic. Contractul acesta mai are câteva luni şi expiră. Distrigaz este stat în stat. Eu cred că au greşit cu bună ştiinţă proiectul şi că se încearcă jefuirea banului public sau ei cred că eu semnez ca primarul.
În loc de 50 de metri de subtraversare se pune o conductă aeriană, de oţel, cu diametrul de 45 mm, tot pentru 50 de metri. De unde rezultă aceste costuri fenomenale nu pot să înţeleg. Diferenţa la care trebuie ei să sape este de 30 de centimetri. Cum poate acest lucru să dubleze preţul?“, a acuzat primarul. Gheorghe Popa consideră că, în situaţia în care acest preţ se va menţine, va renunţa la lucrare, deoarece primăria nu o poate finanţa. „Bugetul anual al comunei este de trei miliarde de lei vechi pe an, iar cu noul preţ înseamnă cinci miliarde de lei vechi pe an. Asta înseamnă că nu mai facem nimic altceva decât să plătim contractul şi mai rămânem şi datori. Şi atunci vom renunţa, dar vor suferi cei 400-500 de oameni care au făcut cereri să le introducem gaze. În zonă este şi o fermă care are mare nevoie de gaz şi care consumă cât jumătate din comună. De aceea nu vin nici investitorii, nici nu ne dezvoltăm“, a acuzat Popa.
GdS a încercat să obţină un punct de vedere şi de la Distrigaz, dar reprezentanţii companiei nu au răspuns solicitării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS