8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Apariţii editoriale

„Tatăl celuilalt copil“

de Parinoush Saniee
Editura Polirom
Romanul „Tatăl celuilalt copil“, al autoarei iraniene Parinoush Saniee, traducere din limba persană de Cristina Ciovârnache, reaminteşte un lucru fără de care orice efort, oricât de bine intenţionat, e în van: să te arăţi preocupat nu înseamnă să fii mâhnit ori să descoperi lipsuri şi ciudăţenii pe care să vrei cu orice preţ să le repari, ci să arăţi încredere şi să te porţi cu înţelegere.
Cu iubire. Ceva atât de simplu şi atât de fragil…
Aniversarea a douăzeci de ani îi oferă lui Shahab prilejul unei introspecţii asupra copilăriei sale, marcată de conflictele provocate în familie de refuzul lui de a vorbi şi de relaţia tensionată cu părintele său. Povestea din romanul „Tatăl celuilalt copil“ conturează, prin ochii a două personaje, viaţa unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, în care fiecare suferă, într-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune tradiţia. Tatăl lui Shahab, Naser, este convins că datoria sa faţă de familie se limitează la a-i asigura confortul material, ignorând nevoile afective ale soţiei şi copiilor. Maryam, mama lui Shahab, este nevoită să îşi sacrifice viaţa profesională pentru a se ocupa de casă şi de cei trei copii, iar sentimentele de neîmplinire care o macină îi umbresc viaţa de familie. În momentul în care muţenia lui Shahab este interpretată de adulţii din jur drept simptom al deficienţelor mintale, neajunsurile existente între membrii familiei se acutizează tot mai mult. Shahab îşi pierde treptat încrederea în sine, ajungând la concluzia că a eşuat în datoria filială şi că nu este, de fapt, copilul tatălui său.
„Una dintre primele mele amintiri este o zi fierbinte de vară în care mergeam de mână cu tatăl meu şi pe lângă noi a trecut un camion plin cu oameni care strigau diverse lozinci. N-am să uit niciodata sentimentul pe care l-am avut când o lacrimă de-a tatei mi-a căzut pe mână“,  îşi aminteşte Parinoush Saniee.
Parinoush Saniee s-a născut în Teheran, în 1949, într-o familie de intelectuali înstăriţi. A absolvit Facultatea de Psihologie şi este de profesie sociolog şi psiholog. „Tatăl celuilalt copil“ este cel de-al doilea roman al său. Cartea cu care a debutat, „Cel care mă aşteaptă“, i-a adus în anul 2010, în Italia, Premiul „Giovanni Boccaccio“ pentru cel mai bun autor străin. Alte două romane, „Înlănţuire“ şi „Cei care au plecat, cei care au rămas“, au fost recent publicate în Iran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS