17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO săptămână de vis pe pârtia de la Rânca

O săptămână de vis pe pârtia de la Rânca

Zona montană Rânca a fost una dintre puţinele din ţară unde turiştii au putut schia fără probleme. Atât în perioada sărbătorilor, cât şi în săptămâna liberă de după Anul Nou, sute de persoane s-au aflat pe principala pârtie aflată în centrul zonei montane. Aceasta a fost întreţinută în permanenţă cu ajutorul tunurilor de zăpadă, astfel încât amatorii sporturilor de iarnă să poată schia fără a avea pusă în pericol integritatea fizică. De altfel, angajaţii Serviciului Public Comunitar Salvamont Salvaspeo Gorj au monitorizat de dimineaţa până seara pârtia M1, pentru a preveni evenimentele neplăcute şi pentru a interveni în caz de nevoie, atunci când situaţia a impus-o. Pe pârtie s-au aflat zilnic sute de persoane, copii sau adulţi, care au dorit să profite din plin de singura regiune din judeţ unde iarna şi-a spus cuvântul. La cota 1.650 au urcat nu numai cei care practică schiul, ci şi copiii care au mers la săniuş sau cei care au preferat snowboarding-ul. Pe pârtia M1 s-a schiat şi ieri până după-amiază, când turiştii au început să coboare spre case.  

Distracţie cu dosar penal, la o pensiune

Din păcate, distracţia şi voia bună de pe pârtie au fost umbrite de un eveniment mai puţin plăcut prin care au fost nevoite să treacă mai multe familii venite din Constanţa să petreacă sărbătorile la Rânca. Chiar în Noaptea de Anul Nou, jandarmii montani şi poliţia au intervenit la o pensiune pentru a aplana un conflict izbucnit între patronul pensiunii şi turiştii cazaţi acolo. Neînţelegerile au apărut ca urmare a faptului că muzica ambientală nu era pe placul turiştilor din Constanţa şi era prea tare. „Nu ne-am dat seama că se ajunge aici, pentru că noi doar am reproșat că petrecerea noastră de Revelion devine petrecerea lor privată, una cu manele.
Le-am atras atenția, după care am plecat la baie, iar când m-am întors deja îl loveau pe cumnatul meu. Apoi m-au luat și pe mine la bătaie, am buza umflată, mă dor niște coaste, am vânătăi nu doar pe față, ci și pe corp, ce să mai, a fost un Revelion de neuitat, dar pe care nu și-l dorea nimeni în felul acesta. Am plătit 7.200 de lei pentru trei camere, timp de patru nopți, sunt o groază de bani, iar serviciile de care am beneficiat sunt la pământ“, a declarat Mădălin Corodescu, unul dintre turiştii cazaţi la pensiune.

Plângere la poliţie

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a început o anchetă în acest caz, infracţiunea vizată fiind cea de lovire sau alte violenţe. De asemenea, administratorul pensiunii a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nereguli la cazarea turiştilor. „Un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Mangalia, judeţul Constanţa, a sesizat Poliţia oraşului Novaci cu privire la faptul că în dimineaţa zilei de 1.01.2014, în jurul orei 3.00, a fost agresat fizic de administratorul pensiunii, în vârstă de 33 de ani, şi de încă o persoană, de 50 de ani, ambii din municipiul Râmnicu Vâlcea. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, urmând ca la finalizarea cercetărilor dosarul să fie înaintat unităţii de Parchet competente, cu propuneri legale. Totodată, în urma verificărilor efectuate de poliţişti asupra legalităţii activităţii privind cazarea turiştilor la această unitate au rezultat nereguli, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în cuantum de 5.000 de lei. Precizăm faptul că nu avut loc nici o intervenţie în forţă a reprezentanţilor legii. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, urmând a fi vizionate şi imaginile de pe camerele de supraveghere“, se menţionează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Nu au ocolit Transalpina

Alte probleme au fost generate de conducătorii auto, care dintr-un motiv sau altul au ales să tranziteze Transalpina pentru a ajunge în Gorj. Astfel, la începutul anului, nouă persoane între care şi doi copii au rămas blocaţi pe şoseaua alpină în zona Alba. Aceştia au fost însă salvaţi la timp de autorităţi. Alte două persoane care doreau să ajungă din Transilvania la Rovinari au fost orientate de sistemul de navigare GPS spre Transalpina. A avut loc o altă intervenţie pentru ca persoanele blocate în zăpadă să ajungă la un drum circulabil. Poliţia Rutieră le recomandă în continuare şoferilor să evite traversarea celei mai înalte şosele din România, pentru a nu-şi pune în pericol viaţa, mai ales că se anunţă revenirea iernii. De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a închis drumul încă din luna noiembrie, cel mai probabil acesta urmând să fie redeschis în luna mai, după topirea zăpezii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS