7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE: Nu există semnale că un număr mare de români şi bulgari s-au deplasat în alte state membre

CE: Nu există semnale că un număr mare de români şi bulgari s-au deplasat în alte state membre

Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor, a declarat astăzi că „nu pare să fi fost un număr mare de români care să fi ‘inundat’ alte state membre de la 1 ianuarie 2014”, informează Agerpres.ro. Întrebat dacă la Comisia Europeană (CE) au fost primite semnale că ar fi avut loc o ”invazie” a muncitorilor români şi bulgari în vreun stat membru după 1 ianuarie 2014, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa forţei de muncă, Jonathan Todd a declarat în briefingul de presă cotidian al CE că nu deţine informaţii care să confirme această ipoteză. „Nu, nu avem (astfel de semnale). Totuşi, trebuie să ţinem cont că dacă au fost mişcări ale muncitorilor din România şi Bulgaria spre statele membre, CE nu ar fi imediată informată. Dar din ceea ce am văzut în relatările din presă nu pare să fi fost un mare număr mare de lucrători români şi bulgari care să fi inundat alte state membre”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Laszlo Andor.

El a reiterat faptul că, aşa cum a menţionat şi Laszlo Andor în declaraţia dată publicităţii la 1 ianuarie, există un mare număr de români şi bulgari care s-au stabilit în alte state membre înainte de abolirea finală a restricţiilor. „Există şanse ca marea majoritate a românilor şi bulgarilor care intenţionau să se deplaseze în alte state membre s-o fi făcut deja”, a apreciat Todd, reamintind totuşi că mai multe studii independente confirmă faptul că lucrătorii migranţi sunt contributori neţi la sistemele de securitate socială ale ţărilor gazdă.

Întrebat cum comentează noile declaraţii ale premierului britanic David Cameron privind stabilirea de plafoane pentru cetăţenii europeni care se stabilesc într-un alt stat, Jonathan Todd a răspuns că executivul comunitar aşteaptă încă propunerile concrete ale guvernului britanic. „Trebuie să vedem ce va propune domnul Cameron, dar libera circulaţie a persoanelor este un principiu stabilit de tratate. Orice derogare de la acest principiu este limitată strict în timp de tratatele de aderare la şapte ani, pentru moment. Deci nici un stat membru nu putea prelungi restricţiile dincolo de 1 ianuarie 2014 pentru lucrătorii români şi bulgari pentru că există această limită care a fost stabilită de tratatele de aderare”, a spus Todd.

În ceea ce priveşte noile măsuri pe care le-au anunţat autorităţile britanice referitor la limitarea beneficiilor de şomaj în primele trei luni, Jonathan Todd a precizat că acestea nu fac în prezent obiectul unei consultări cu CE. „Când statele membre iau în considerare măsuri care ar putea fi subiectul legislaţiei Uniunii Europene este prudent să discute despre acestea înainte cu CE, dar nu este o obligaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Andor.

El a mai afirmat că, deşi Laszlo Andor a apreciat în declaraţia sa de la 1 ianuarie că pot exista anumite probleme în unele oraşe şi regiuni create de afluxuri mari de muncitori români şi bulgari, CE nu aşteaptă să fie informată despre aceste dificultăţi, întrucât statele membre au la îndemână mijloacele de a le depăşi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS