3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia preia miercuri preşedinţia prin rotaţie a UE

Grecia preia miercuri preşedinţia prin rotaţie a UE

Grecia va prelua miercuri pentru a cincea oară preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene (UE), informează Agerpres.ro. Potrivit unei aprecieri recente a premierului grec, Antonis Samaras, va fi o preşedinţie dătătoare de speranţă, „speranţa unei Europe mai bune”. Ministrul grec al Afacerilor Europene, Dimitris Kourkoulas, a anunţat că preşedinţia elenă „se va concentra pe cele mai presante probleme ale cetăţenilor europeni” – imigraţia, ocuparea forţei de muncă, uniunea bancară şi politica maritimă.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei ţară exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie, sublinia recent că alegerile europene vor pune sub presiune cele şase luni de preşedinţie elenă a UE şi vor constrânge această ţară la iniţiative rapide. La începutul lunii decembrie, ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, afirma la Atena că Franţa va fi „în mod clar” angajată alături de Grecia pentru reuşita acestei preşedinţii. „O preşedinţie reuşită ne-ar permită să arătăm că Europa aduce un răspuns concret aşteptărilor populaţiei”, afirma atunci un diplomat european. „Va fi foarte greu pentru Grecia, din cauza propriilor probleme (…) şi a presiunii puse pe calendar de alegerile pentru Parlamentul European”, a estimat Zsolt Darvas, economist la institutul Bruegel, la Bruxelles

Preşedinţia elenă prin rotaţie va începe concret la data de 8 ianuarie, cu reuniunea de la Atena a comisarilor europeni. Apoi, premierul Samaras se va deplasa la Strasbourg, la 16 ianuarie, pentru a prezenta în Parlamentul European priorităţile acestei preşedinţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS