21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2013, anul succeselor spaţiale pentru Asia

2013, anul succeselor spaţiale pentru Asia

În 2013, Asia au reuşit să se impună în cercul foarte restrâns al marilor puteri din sectorul spaţial, informează Mediafax.ro. Succesele de răsunet de origine asiatică din acest an au fost plasarea pe orbita Terrei a primului satelit sud-coreean, lansarea de către India a unei sonde marţiene şi explorarea Lunii de către China.
Morris Jones, un expert independent care locuieşte în Australia, este de părere că, prin programele sale, China a declanşat o cursă în spaţiu majoră în Asia. „Indienii urmăresc cu mare atenţie ceea ce fac chinezii. Şi chiar sud-coreenii şi-au accelerat ritmul“, a adăugat el. Rachete, infrastructuri cu sateliţi, capacitatea de a trimite oameni în spaţiu, laboratoare şi staţii la sol – China dispune de acum înainte de toate elementele necesare pentru a deveni vârful de lance al Asiei în domeniul spaţial, consideră Morris Jones.

Lansarea satelitului sud-coreean – „un succes al întregului popor“

În ianuarie, Coreea de Sud a reuşit să plaseze un satelit pe orbită, intrând astfel în „clubul“ puterilor în domeniul spaţial din Asia. Lansatorul de 140 de tone de tip KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle), de concepţie ruso-coreeană, a decolat de la baza Naro (în sudul ţării), şi-a menţinut traiectoria timp de nouă minute şi a plasat pe orbită satelitul STSAT-2C, destinat culegerii de date despre radiaţiile cosmice. „Racheta cu rază lungă de acţiune a plasat, în mod victorios, satelitul ştiinţific pe orbită“, declara atunci pentru presă ministrul pentru ştiintă Lee Ju-ho, evocând „un succes al întregului popor“ sud-coreean.

Sonda indiană MOM a plecat spre Marte

Pe 5 noiembrie 2013, la ora 9.08 GMT, de la cosmodromul Satish Dhawan, de pe insula Sriharikota, a decolat, pentru a se îndrepta către Marte, sonda indiană MOM (Mars Orbiter Mission). Lansatorul indian PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) a funcţionat conform planificării iniţiale, astfel că MOM a ajuns pe orbita terestră, de unde a plecat, la începutul lunii decembrie, către Marte. Oficialii Centrului Indian pentru Cercetări Spaţiale au declarat că s-a executat deplierea panourilor solare şi că toate instrumentele de la bordul sondei funcţionează în parametri normali.
„În septembrie 2014, sonda va ajunge în apropierea planetei Marte şi atunci provocarea va fi să îi reducem viteza şi să o plasăm pe orbită. Odată parcursă această etapă vom avea la dispoziţie cinci instrumente ştiinţifice minunate, care ne vor oferi informaţii preţioase pentru comunitatea ştiinţifică indiană şi pentru întreaga umanitate“, a declarat S. Ramakrishnan, directorul Centrului Spaţial Vikram Sarabhai.

China, un rival de temut pentru Rusia

După Statele Unite şi URSS, China a devenit săptămâna trecută a treia ţară care a reuşit o aselenizare lentă, prin intermediul sondei sale spaţiale Chang’e 3 – o premieră după anul 1976. Sonda spaţială Chang’e-3 a atins solul lunar într-o zonă numită „Golful curcubeului“, unde trebuie să plaseze un vehicul de explorare teleghidat denumit „Iepurele de jad“. Procedurile finale de coborâre a modulului, de la o altitudine de 15 kilometri deasupra solului lunar, au durat 12 minute. Lansatorul Changzheng, care a purtat sonda chineză, a decolat pe 1 decembrie de la baza de lansare de sateliţi din Xichang, operaţiunea de lansare a roverului „Iepurele de jad“ fiind calificată atunci de oficialii chinezi drept „un succes“.
Autorităţile de la Beijing par că nu doresc să se mulţumească doar cu rolul de partener în programe spaţiale, ci încearcă să devină mai degrabă naţiunea asiatică de referinţă în acest sector. „Dacă ruşii nu îşi vor schimba atitudinea ironică faţă de ceea ce face China în sectorul spaţial, peste cinci-zece ani, cursa se va disputa între Beijing şi Washington, fără Rusi“, a declarat Vadim Lukacevici, un expert rus în sectorul spaţial. „Sateliţii chinezeşti sunt astăzi mai performanţi decât ai noştri, iar China vrea să concureze cu Statele Unite de acum înainte, nu cu Rusia“, a adăugat Lukacevici.
Desigur, admit experţii din sector, ţările din Asia – inclusiv China – nu vor putea să detroneze NASA şi celelalte companii majore din sectorul spaţial în următorii 10-20 de ani. Însă, ei vor putea să le facă foarte repede o concurenţă considerabilă în domeniul comercial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS