21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate57 de chioşcari din Craiova riscă demolarea

57 de chioşcari din Craiova riscă demolarea

Contractele acestora vor fi prelungite până la 31 mai 2014, dată până la care trebuie să realizeze chioşcuri după cele patru modele obligatorii impuse de primărie. Contractele chioşcarilor din pieţele Craiovei vor fi prelungite până la 31 decembrie 2014.

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 19 decembrie două proiecte de hotărâre foarte importante pentru firmele care derulează activităţi comerciale stradale. Unul dintre proiecte se referă la aprobarea Regulamentului local privind condiţiile de amplasare a construcţiilor cu caracter provizoriu pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ stradal, ale cărui prevederi le-am prezentat deja succint în GdS („Chioşcuri după model obligatoriu în Craiova“ – 11 decembrie 2013). Pe scurt, de la 1 iunie 2014 toate chioşcurile din Craiova trebuie să arate aproximativ la fel. Începând cu data menţionată, activităţile comerciale stradale se vor derula numai în chioşcuri şi tonete după modele prestabilite, proprietarii având de ales între patru variante: două variante de chioşcuri modulate pe structuri metalice, tocărie PVC, decoraţiuni şi culori specifice şi două chioşcuri izolate (pătrat, octogonal) – tonete fără fundaţii.
„Dacă la data de 1 iunie chioşcurile nu arată precum cele din model, sunt automat date jos şi comercianții nu vor mai beneficia de nici un fel de prelungire a contractului“, a afirmat recent primarul Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Costurile pentru amenajarea noilor modele de chioşcuri pornesc de la 300 euro/mp. Pentru a preveni un conflict cu proprietarii care au contracte valabile pe termen lung, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că va acorda facilităţi celor care sunt de acord să investească pentru construirea unor chioşcuri după modelele oferite de primărie. „Dacă şi-au plătit la zi toate datoriile, pot primi o prelungire de până la zece ani a contractelor, dar cu obligaţia ca în termen de şase luni chioșcurile să arate precum cele din model“, a mai spus primarul.

Cine beneficiază de prelungirea contractului

Pe ordinea de zi a şedinţei CL de pe 19 decembrie există şi un proiect de hotărâre privind „prelungirea duratei contractelor de închiriere, având ca obiect terenuri aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Craiova, pe care sunt amplasate construcţii provizorii, cu destinaţia de spaţii comerciale, producţie şi prestări servicii“.
Contractele de închiriere care expiră la sfârşitul acestui an sunt prelungite până la data de 31 mai 2014 (art. 2). Până la această dată, titularii contractelor sunt obligaţi să modernizeze chioşcurile conform regulamentului aprobat de CL (art. 3). Nerespectarea acestei obligaţii atrage desfiinţarea chioşcurilor în 30 de zile calendaristice, începând cu 31 mai, pe cheltuiala titularilor de contracte (art. 4). 57 de proprietari de chioşcuri beneficiază de prelungirea contractelor până la 31 mai 2014. În alte 33 de cazuri, contractele nu se mai prelungesc fie pentru că primăria are alte planuri cu spaţiile respective, fie pentru că proprietarii nu au mai cerut prelungirea. În cazul a 39 de contracte pentru spaţii comerciale din pieţele Craiovei prelungirea se face până pe 31 decembrie 2014. Este vorba despre contracte pentru spaţii comerciale în Piaţa Centrală (21), Piaţa Valea Roşie (4), Piaţa Gării (4), Piaţa Orizont (4), Piaţa Big Craioviţa Nouă (3),  Piaţa 1 Mai (2) şi Piaţa Brazda lui Novac (3). Interesant este că pe ordinea de zi a şedinţei CL de pe 19 decembrie, la regulamentul privind chioşcurile nu este ataşat şi un proiect de hotărâre care prevede posibilitatea prelungirii cu până la zece ani a contractelor valabile după 1 iunie 2014, dar că proprietarii decid să investească în noile modele de chioşcuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS