10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile postliceale vânează bani de la buget

Şcolile postliceale vânează bani de la buget

Situaţie bizară în cazul unui absolvent al Liceului „Traian Vuia“ din Craiova. Acesta povesteşte că nu a frecventat niciodată cursurile şcolii postliceale de la începutul anului şcolar, dar că în tot acest timp a figurat ca prezent.
Alexandru Popescu, un tânăr din Craiova, susţine că în vara anului 2013 a dat examenul de bacalaureat, iar la insistenţele profesorului diriginte, în luna iulie a completat şi o cerere de înscriere la şcoala postliceală, la specializarea mecanică auto. Completarea cererii se pare că a fost mai mult un gest de complezenţă din partea absolventului de liceu, pentru că, din luna septembrie, când a început de drept anul şcolar, şi până în prezent nu a fost niciodată la cursuri. O situaţie-limită l-a făcut să afle că, de fapt, figurează ca fiind prezent la cursuri. „Pe 21 noiembrie, am primit de la AJOFM o scrisoare prin care mi se solicita să îmi lămuresc situaţia şcolară, pentru că altfel nu îmi mai pot primi şomajul. În aceste condiţii, am fost la şcoală să văd ce s-a întâmplat, de ce mai figurez ca elev în condiţiile în care nu am fost niciodată la cursuri. Nici măcar nu îmi cunosc profesorii. Am văzut catalogul şi nu aveam nici o absenţă, dar nici note. Era liber şi la mine, şi la alţi colegi“, a precizat absolventul. Cu toate acestea, a solicitat retragerea printr-o cerere scrisă pe 22 noiembrie de tatăl său, solicitare care a fost aprobată de consiliul profesoral.

A fost sau nu la cursuri?

Tânărul nu poate demonstra că nu a frecventat cursurile, deşi ar avea nevoie de această specificaţie printr-o adeverinţă. „Am primit o adeverinţă prin care se spune că, începând din 26 noiembrie, nu mai este elev la şcoala postliceală. De la AJOFM s-a cerut să se şi menţioneze că nu a frecventat cursurile. Ne-am întors la şcoală pentru a cere acest lucru, dar nu ne-a mai fost primită nici cererea“, spune Adrian Popescu, tatăl absolventului. Conducerea unităţii de învăţământ susţine că nu mai poate elibera o adeverinţă în acest sens deoarece Alexandru şi-a pierdut calitatea de elev. „În cererea depusă pentru retragere nu a solicitat să se specifice dacă a fost sau nu la şcoală. Şi pentru acest răspuns, în mod normal, ar fi fost nevoie de o anchetă, pentru că eu, ca director, nu am cum să ştiu dacă a fost el la şcoală sau nu“, a precizat Mihai Harosa, managerul Liceului „Traian Vuia“ din Craiova. Prezenţa unui elev este în mod normal verificată prin prisma catalogului. Dar la acest capitol directorul are altă explicaţie: „Tânărul în cauză are doar câteva absenţe“. Prezenţa ar impune în mod normal şi existenţa unor note, dacă tot a trecut pe la cursuri, numai că acestea lipsesc. „Nu aveam cum să am note dacă nu îmi cunosc nici profesorii“, completează tânărul. Situaţia ridică mari semne de întrebare în privinţa derulării cursurilor la şcolile postliceale. Dacă a lipsit tot timpul, conform articolului 125 din regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la 20 de absenţe şcoala trebuie să trimită la domiciliu un avertisment de exmatriculare. Acest pas nu a fost făcut. În plus, lipsa notelor din catalog ridică semne de întrebare şi asupra activităţii profesorilor. Au trecut aceştia pe la clase?
Cum se desfăşoară activitatea la această şcoală postliceală? Întrebările se pun în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale alocă pentru fiecare elev înscris suma de 2.650 de lei pe an. Unde se duc banii respectivi, dacă elevii nu frecventează aceste cursuri sau se retrag la mijlocul semestrului?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS