10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScrisoare către Moş Crăciun

Scrisoare către Moş Crăciun

\n

Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ le-a propus preşcolarilor şi şcolarilor craioveni în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei şi copii mai măricei“, care se desfăşoară în perioada 9-12 decembrie, tema „Scrisoare către Moş Crăciun“.
Pe o cizmuliţă de carton colorată, copii de grădiniţă sau din ciclu primar i-au scris Moşului gândurile lor, faptele bune şi rele pe care le-au făcut, dar şi dorinţele pe care le au. Am fost surprinşi să citim care sunt gândurile celor mici.

De la desen la epistolă

Acolo unde literele sunt încă un mister, desenul le-a înlesnit micuţilor comunicarea cu Moşul. Preşcolarii de la Grupa mare D din cadrul Grădiniţei „Nicolae Romanescu“ au venit şi ei să transmită mesajul lor. „Am desenat aici o cutie de bomboane, nişte fructe şi pe spate, pentru că nu am mai avut loc, o tabletă. Asta vreau de la Moşul“, şi-a exprimat în mod răspicat dorinţa unul dintre copiii prezenţi ieri la Ludotecă. Nu lipseau de pe lista Moşului nici desenele reprezentând câte o maşină de poliţie, un camion, un robot, o păpuşă.
În cazul celor din ciclul primar, gândurile au fost creionate cu stiloul şi acolo unde o literă nu a fost pusă la locul ei, o stea sau o floricică a fost desenată cu carioca. Deşi pare greu de crezut, de pe lista dorinţelor proprii nu au lipsit nici cerinţele pentru copiii vitregiţi de soartă. Iată ce i-a scris Moşului Roxana: „Dacă poţi, să dai atenţie mai mare copiilor săraci. Să le aduci cadouri. Când la mine tu soseşti, eu vreau cu nerăbdare să îmi laşi în cizmuliţe adresa lor“. La fel şi Diego, elev al Şcolii Gimnaziale Bîrza, din judeţul Olt, a ţinut să-i scrie Moşului următoarele: „Eu îmi doresc să daţi familiei mele sănătate deplină. Săracilor să le duci multe jucării, dulciuri şi îmbrăcăminte“.
Copiii i-au scris Moşului şi câteva dintre faptele bune pe care le-au făcut. Unii dintre ei au creionat cu mândrie; „M-am spălat pe dinţi, pe mâini, pe faţă în fiecare zi. Mănânc sănătos şi din când în când mai mănânc o bomboană“, semnat, „cu drag, Denis“, în vreme ce altă cizmuliţă decupată în carton poartă următorul mesaj: „Am ajutat-o pe mama, n-am făcut mofturi la mâncare şi nu m-am comportat urât“. Pe de altă parte, rezultatul la engleză îl îndreptăţeşte pe Alexandru să-i scrie Moşului: „Eu am luat FB la engleză. Am dat o lucrare şi aştept nota. Dar s-a întâmplat să nu îmi fac tema şi am primit un insuficient. Eu mi-aş dori un Monopoly, multe dulciuri şi o maşinuţă“. Şi pentru că Moşul răsplăteşte întotdeauna faptele bune, Ionuţ nu a uitat să-i amintească bătrânului cu barba albă că „am ajutat o pisicuţă să se dea jos din pom“, aşa că îi cere drept recompensă „nişte role şi tractoare cu remorcă“. Şi Robert şi-a amintit în faţa cizmuliţei fapta sa bună. „Am ajutat nişte copii să înveţe un joc“, sperând ca Moşul să-i lase sub brad „o jucărie care zboară“.

Cel mai emoţionant mesaj

Pe lista cu dorinţe am regăsit-o şi pe cea a „fetiţei cea cuminte, Camelia“, care vrea „ca anul acesta deodată cu tine să vină şi zăpada. Ca dulciuri şi ca jucării n-am pretenţii… Îţi mulţumesc că nu m-ai uitat în nici un an“. Moni a scris pe cizmuliţa ei, care va merge spre Moşu’, „Mi-aş dori să am în familie multă iubire şi fericire“.
E greu de crezut că pentru un copil, uneori fericirea, sănătatea sunt mai importante decât o jucărie. Şi, totuşi, asta se întâmplă. Ba, mai mult, dorinţa de a o avea pe mama acasă e mai arzătoare decât orice păpuşă sau obiect din lume. E cadoul pe care îl aşteaptă Ştefania. Asta a scris ea pe o cizmuliţă pe care bibliotecare de la Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ o păstrează alături de alte mesaje ale copiilor care le-au impresionat. Vom reda gândurile Ştefaniei: „Anul acesta am fost cuminte. Îmi doresc doar câteva lucruri care nu au legătură cu jucăriile. Aş vrea să o ajuţi pe mami să-i fie bine acolo unde e şi să ai grijă să nu păţească nimic. Ajut-o să vină cât mai repede acasă. Tati, eu şi sora mea ajută-ne să ne descurcăm şi să fim sănătoşi. Te rog, fă ca familia mea să nu păţească nimic!“, semnat „Cu drag, Ştefania“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS