10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentru Daniel Barbu, bolnavii HIV-SIDA nu merită atâţia bani

Pentru Daniel Barbu, bolnavii HIV-SIDA nu merită atâţia bani

http://www.youtube.com/watch?v=ANj33p2Z70I

Ministrul culturii, Daniel Barbu, a făcut duminică, la Craiova, o declaraţie gravă, care a lăsat pe multă lume cu gura căscată. Acesta a afirmat că Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA îi sunt alocaţi prea mulţi bani, mai exact jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Acesta a spus că „nu suntem în Africa de Sud“ şi că s-ar putea face mai multe festivaluri „dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate“.

Aflat la Craiova pentru a susţine o conferinţă pe teme culturale, ministrul culturii, Daniel Barbu, a făcut duminică o declaraţie gravă la adresa persoanelor infectate cu HIV/SIDA. Vorbind, în general, despre cheltuieli şi bugete care diferă de la o perioadă la alta, Daniel Barbu s-a gândit să compare banii alocaţi Ministerului Culturii cu cei destinaţi Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA.

Barbu: După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud

Acesta a spus, de faţă cu toţi cei prezenţi la conferinţa sa culturală, că „la dezbaterile pe bugetul 2014 m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu, personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri «Shakespeare» sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare» de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate“, a spus ministrul Barbu.

Directorul UNOPA: „Domnul Barbu poate mai renunţă la un festival ca să mai salveze nişte oameni“

În contextul acestei declaraţii, Gazeta de Sud a luat legătura cu Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Acesta s-a arătat surprins de declaraţia lui Daniel Barbu, spunând că banii pentru persoanele seropozitive au venit, în acest an, pe părţi, şi speră ca la anul să se schimbe situaţia. „E o afirmaţie de necomentat, ca să zic aşa, şi dovedeşte faptul că atunci când nespecialiştii se amestecă în treaba specialiştilor spun prostii. Da, e nevoie de tratament, sunt oameni bolnavi, nu e treaba dumnealui cum prioritizează, dar nu cred că e cazul ca în locul tratamentului care salvează vieţi să vorbim de festivaluri şi de spectacole. Nu că nu ar fi necesare lucrurile acestea, dar cred că sunt două lucruri care nu se pot amesteca. Tratamentul a fost relativ OK anul acesta, în sensul că banii au fost puţini, au venit cu bucăţica, să zic aşa, s-au suplimentat fondurile în fiecare lună, dar, de bine, de rău, sperăm să trecem anul, iar anul viitor să fie, dimpotrivă, bugetat mai bine, mai corect de la începutul anului, astfel încât tratamentul să nu mai fie întrerupt pentru pacienţi“. Conform spuselor lui Iulian Petre, banii de anul acesta ar fi fost în jur de 200 de milioane de lei, iar necesarul s-ar ridica la 300 de milioane de lei.
„Anul acesta cred că nu ştie nimeni suma reală care s-a alocat, pentru că banii s-au alocat aproape lunar. Teoretic, ar trebui să treacă de 200 de milioane de lei, ce intuim noi că s-a ajuns în momentul acesta ca execuţie bugetară, ca bani cheltuiţi. Necesarul ar fi undeva la aproape 300 de milioane de lei. Deci, domnul Barbu poate mai renunţă dumnealui la un festival ca să mai salveze nişte oameni“, a explicat Iulian Petre. Acesta i-a cerut ieri ministrului Daniel Barbu, printr-un comunicat de presă, să-şi ceară scuze public faţă de cele 12.000 de persoane infectate cu HIV din România.

2013, România: 12.119 pacienţi HIV/SIDA şi 116 decese

Conform statisticilor Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, pe 30 septembrie 2013 existau 12.119 de pacienţi HIV/SIDA la nivelul ţării noastre. În perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2013, au fost depistate 577 de cazuri HIV/SIDA noi, iar în aceeaşi perioadă au murit 116 pacienţi. Totalul deceselor înregistrate din cauza bolii, între anii 1985 şi 2013, a fost de 6.282. În perioada 1986-1991, în ţara noastră s-a petrecut un „accident epidemiologic“, aşa cum este numit cel mai des. Cifrele spun că atunci ar fi fost infectaţi 7.931 de copii, dintre care 5.111 au fost cazuri de infecție nosocomială (injecții cu ace nesterilizate și contaminate, care puteau fi făcute cu scopul vaccinării sau de administrare a medicamentelor) şi 1.703 cazuri cauzate de transfuzii (sânge și preparate). Pentru restul copiilor, calea de transmitere a virusului a rămas necunoscută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS