13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiber la confiscarea extinsă a averilor ilicite

Liber la confiscarea extinsă a averilor ilicite

Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un consens privind confiscarea extinsă a averilor ilicite, textul rezultat în urma negocierilor fiind prezentat ieri de Monica Macovei, raportor european pe acest proiect. Parlamentul va da votul final în februarie-martie 2014, după care directiva va deveni obligatorie şi pentru România.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei (foto) a prezentat ieri, în Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) ultima formă a proiectului de Directivă Europeană (DE) privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. Textul este rezultatul negocierilor în discuţiile între Comisia Europeană (iniţiator), Consiliul UE şi PE. Macovei face parte din grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din PE (275 de membri) şi a fost desemnată raportor european pe acest proiect.
Forma documentului prezentat ieri va fi supusă votului liber pe 17 decembrie şi plenului PE pentru votul final, cel mai probabil în februarie-martie 2014. Teoretic, aceasta ar putea fi forma finală a directivei, având în vedere că textul a fost negociat de liderii celor şapte grupuri parlamentare din PE. După intrarea în vigoare a acesteia, statele membre trebuie să-şi modifice legislaţia internă pentru a putea permite confiscarea extinsă a averilor ilicite. În esenţă, legea UE spune că, dacă procurorii au probat natura ilicită a unor venituri provenite din activităţi infracţionale, ei pot solicita verificarea extinsă a averii celui incriminat şi confiscarea bunurilor, a căror provenienţă nu poate fi dovedită. De asemenea, confiscarea va putea fi extinsă asupra bunurilor transferate în proprietatea altcuiva prin diverse procedee (donaţie, vânzare-cumpărare etc.).
În categoria faptelor incriminate de directiva europeană se încadrează corupţia, crima organizată, pornografia infantilă şi infracţiunile cibernetice. Adoptarea directivei europene prezentată de Monica Macovei va avea implicaţii majore în sistemul penal din România, pe care le vom detalia în perioada următoare.
Bogdan Groşereanu
(Bruxelles)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS