20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi pentru lipsa rovinietei după vânzarea maşinii

Amenzi pentru lipsa rovinietei după vânzarea maşinii

Unii doljeni care şi-au vândut maşinile unor persoane care, după ce le-au cumpărat, au „uitat“ să le înmatriculeze pe numele lor, au primit acasă amenzi pentru lipsa rovinietei. Funcţionarii de la Serviciul Înmatriculări şi CNADNR spun că există o soluţie pentru a scăpa de aceste amenzi.

Potrivit Codului Rutier, proprietarii sau deţinătorii mandataţi de vehicule sunt obligaţi să le înmatriculeze înainte de a le pune în circulaţie. Înmatricularea vehiculelor, care este continuă şi durează de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie, presupune înscrierea în evidenţele autorităţilor competente a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar, dar şi transcrierea în evidenţele autorităţilor a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate.
Odată înmatriculată, o maşină poate fi radiată din evidenţe decât atunci când este scoasă definitiv din circulaţie, în anumite condiţii stabilite de lege (când proprietarul maşinii vrea să o scoată definitiv din circulaţie, când este dezmembrată sau casată, când este scoasă definitiv din ţară ori când autoturismul este furat).
În cazul vânzării, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor în acelaşi timp cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Asta înseamnă că, atunci când noul proprietar se prezintă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj şi cere trecerea maşinii pe numele său, funcţionarii consemnează în evidenţe datele noului proprietar şi îi eliberează un nou certificat de înmatriculare. În acelaşi timp, autoturismul se radiază automat din baza de date de pe numele fostului proprietar.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2007 pentru modificarea Codului Rutier spune că noul proprietar al maşinii este obligat să solicite autorităţilor transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la data dobândirii unui autoturism.
Există însă şi cazuri când noul proprietar al maşinii nu se grăbeşte să treacă maşina pe numele său în evidenţele Serviciului Înmatriculări. Unii cumpărători se înţeleg cu vânzătorul ca maşina să rămână pe numele lui pentru a nu achita timbrul de mediu, însă în aceste cazuri există câteva riscuri pentru vânzător: cumpărătorul „uită“ să-i achite impozitul şi taxa de parcare ori vânzătorul începe să primească acasă amenzi pentru lipsa rovinietei. Vânzătorii care aleg să-şi păstreze numerele de înmatriculare scapă de „emoţii“, pentru că acela care a cumpărat maşina nu are încotro şi trebuie să o înmatriculeze.

Se poate cere introducerea în baza de date a cumpărătorului

În legătură cu amenzile primite de foştii proprietari ai unor autoturisme, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) menţionează că acest lucru se datorează faptului că noul proprietar al maşinii nu a cerut transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului în termenul prevăzut de lege.
Trebuie spus că CNADNR identifică proprietarul unui autoturism pentru care nu a fost achitată rovineta, consultând baza de date a Serviciilor de Înmatriculări, astfel că îl amendează pe fostul proprietar al maşinii, deşi acesta a vândut-o de mult. Pentru a scăpa de amenzi, vânzătorul este nevoit să dea în judecată CNADNR şi să dovedească în instanţă că a vândut maşina înainte de comiterea contravenţiei pentru care a primit amenda. „În această situaţie, puteţi formula o contestaţie la procesul-verbal emis în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliaţi sau îşi are sediul firma dumneavoastră“, spun reprezentanţii CNADNR.
Atât CNADNR, cât şi reprezentanţii Serviciului Înmatriculări spun că există o soluţie pentru a scăpa de amenzile primite de cumpărătorul maşinii. În lipsa unor prevederi legale care să reglementeze această situaţie, CNADNR şi Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor au încheiat un protocol de colaborare în baza căruia funcţionarii de la Înmatriculări le furnizează celor de la Drumuri informaţii cu privire la noul proprietar al unei maşini. Concret, vânzătorul unei maşini trebuie să se prezinte la Serviciul Înmatriculări cu contractul de vânzare-cumpărare şi certificatul de radiere fiscală şi cere luarea în evidenţă a cumpărătorului şi datei la care a înstrăinat maşina. Ulterior, CNADNR sancţionează cumpărătorul maşinii atunci când acesta este depistat circulând fără rovinietă.
Reprezentanţii SPCRPCIV Dolj au precizat pentru GdS că această modificare făcută în registrul naţional de evidenţă a vehiculelor înmatriculate nu are efectul unei radieri şi, cu atât mai mult, al unei înmatriculări. Aceste operaţiuni se fac ulterior, la cererea noului proprietar şi cu îndeplinirea condiţiilor legale.

Modificări ale Codului Rutier

Pentru a reglementa această situaţie, proiectul de lege pentru modificarea Codului Rutier, aflat în prezent în dezbateri la Senat, prevede suspendarea înmatriculării pentru cei care „uită“ să treacă maşinile cumpărate pe numele lor. Noul proprietar este obligat să ceară înmatricularea maşinii în termen de 60 de zile de la data dobândirii. La rândul lui, vânzătorul este obligat să anunţe Serviciile de Înmatriculări că a înstrăinat maşina în cinci zile lucrătoare de la data vânzării. În situaţia în care noul proprietar nu solicită trecerea maşinii pe numele său, la data expirării termenului de 60 de zile intervine suspendarea înmatriculării autovehiculului.

Cumpărători în baza de date

Potrivit funcţionarilor SPCRPCIV Dolj, dacă la începutul anului se primeau aproximativ zece cereri pe lună pentru introducerea cumpărătorilor unor autoturisme în baza de date, în ultimele luni numărul acestor cereri se apropie de 50. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS