15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Voi promulga Legea referendumului pe 14 decembrie noaptea

Băsescu: Voi promulga Legea referendumului pe 14 decembrie noaptea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale (CC), la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale, informează Mediafax.ro. „La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului – n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul. Am înţeles că a venit seara, la ora 18:00, 19:00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”, a spus Traian Băsescu.

CC a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar preşedintele are termen zece zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituţională constată, în decizia prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenţei minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională, respingând o sesizare formulată de PDL.

În 20 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara însă că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referendum pentru validare: „Nu exclud posibilitatea să revin la CC pe această temă. Constituţia nu îl limitează pe preşedinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curţii Constituţionale pe aceeaşi lege – n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”. El a mai declarat că în prezent preşedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condiţiile în care actuala majoritate are 70%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS