10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVrei să-ţi păstrezi maşina radiată? Atunci plăteşti!

Vrei să-ţi păstrezi maşina radiată? Atunci plăteşti!

Un craiovean a sesizat GdS în legătură cu faptul că a vrut să-şi radieze maşina, fără să o ducă la fier vechi, pentru a o ţine în curte, fără a o conduce pe drumurile publice şi fără a plăti impozitul şi taxele. Acestuia i s-a spus că aşa ceva nu se poate, iar conform legislaţiei în vigoare, chiar dacă radiezi maşina la cerere, rămâi cu plata impozitului pe bunul deţinut. Singurele scutite de aceste impozite sunt vehiculele istorice.

Un craiovean care a dorit să-şi păstreze anonimatul ne-a spus că legea nu ţine cu oamenii şi că el, nemaiconducând autovehiculul, a vrut să şi-l radieze, dar să îl păstreze în curte. Dorinţa lui a fost respinsă atunci când a mers la Direcţia de Taxe şi Impozite Craiova, pentru a radia vehiculul. Lui i s-a cerut, în baza legii, un document care să ateste înstrăinarea, vânzarea sau casarea maşinii. „Nu am vrut să o casez, era maşină bună, dar mi-au zis că nu o pot radia. Eu nu o mai conduc şi nu mai vreau să plătesc taxele, dar voiam să o păstrez la mine în curte. Cineva mi-a spus că se poate“, ne-a spus bărbatul. Acesta nu a mai avut altă opţiune decât să ducă la fier vechi automobilul la care ţinea. Craioveanul a primit, pentru maşina sa de 900 de kilograme, 300 de lei, fiindcă i s-a scăzut gramajul cauciucurilor, al tapiseriei, al geamurilor şi plasticelor, taxa verde şi impozitul pe venit. Elena Bonescu, directorul Direcției Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, a spus că „nu putem radia un autovehicul decât în baza actelor. Aici trebuie operat în baza unor acte“, a spus aceasta.

Radierea la cerere: maşina rămâne, la fel şi impozitul!

Conform Ordinului nr. 1501/2006 actualizat, art. 24, alin. 2, „Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data: a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării; b) scoaterii definitive din România a vehiculului; c) declarării furtului vehiculului; d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane“. Însă, mai există şi altă opţiune: radierea la cerere, descrisă la art. 24, alin. 1: „Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii“.
Ceea ce nu ştiu foarte mulţi oameni este că, deşi în cazul radierii la cerere ei scapă de taxa de parcare, rămâne de plătit impozitul pe bunul deţinut. „Atunci când vin la noi, oamenii pot opta pentru radierea din circulaţie sau pentru radierea la cerere. Singurul dezavantaj este că radierea la cerere nu implică şi scăderea de la impozit. Există o legătură între noi şi Direcţia Impozite şi Taxe, pentru că oamenii vin întâi la noi să o radieze, optează pentru radierea la cerere, apoi se duc la Impozite şi Taxe, unde li se refuză scăderea de la impozite. Dacă un bun există, se impozitează“, a declarat Maria Vasile, comisar în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.
Conform ordinului amintit mai sus, la art. 25, alin. 2, „în cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice“. Însă, la fel, şi în acest caz se plăteşte impozitul la bugetul local.

Vehiculele istorice, singurele pentru care nu se plătesc impozite

În cazul în care vehicului deţinut depăşeşte vârsta de 30 de ani, el poate fi atestat, dacă respectă anumite condiţii, de către Federaţia Internaţională a Vehiculelor Vechi, reprezentată în ţara noastră de Retromobil Club România. Conform OUG nr. 50/2008, art. 9, alin. 1, pentru vehiculele istorice nu se plăteşte taxa de poluare. Totodată, prin art. 262 din Codul Fiscal, taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplică pentru vechiculele istorice. Acestea sunt exceptate şi de la plata tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, conform Ordonanţei nr. 15/2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS