11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJohn Kerry, la Chişinău: America este alături de Republica Moldova

John Kerry, la Chişinău: America este alături de Republica Moldova

Secretarul de Stat american John Kerry, aflat în vizită la Chişinău, a declarat că Statele Unite sunt „alături de Republica Moldova”, felicitând Chişinăul pentru parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE), informează Mediafax.ro. „Statele Unite vor oferi în continuare susţinere, inclusiv financiară, Republicii Moldova”, a declarat secretarul de Stat american, îndemnând Chişinăul să continue aplicarea reformelor şi să onoreze angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană. „Promit susţinerea Statelor Unite pe măsură ce finalizaţi implementarea acordurilor cu UE. Noi considerăm că integrarea europeană reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor sigur şi prosper pentru Republica Moldova”, a spus Kerry, potrivit Pro TV Chişinău, îndemnând Guvernul moldovean să consolideze statul de drept.

Kerry a amintit că, până în prezent, Statele Unite au oferit asistenţă financiară Republicii Moldova în valoare de peste un miliard de dolari. „Am venit la Chişinău pentru a felicita Republica Moldova pentru succesul de la Vilnius”, a precizat John Kerry. Oficialul american a mai spus că ucrainenii trebuie să aibă „posibilitatea de a-şi alege viitorul”, în contextul în care Kievul a renunţat la semnarea acordului de asociere cu UE. „Poporului ucrainean îi spunem acelaşi lucru: meritaţi şi voi posibilitatea de a vă alege viitorul”, a afirmat John Kerry felicitând Republica Moldova pentru semnarea acordului de asociere cu UE.

La aeroportul din Chişinău secretarul de Stat american a fost întâmpinat de ambasadorul Statelor Unite, William Moser, şi de ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman. Kerry s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. „Ştiu că este o vizită scurtă, dar cred că este un moment important că sunt aici. America este alături de Republica Moldova”, a spus Kerry, care, la finalul vizitei de câteva ore, a vizitat cramele de la Cricova, unde s-a întâlnit cu producători de vinuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS