15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO fotografie, o poveste

O fotografie, o poveste

A câştigat primul loc la a şasea ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică şi, totodată, a XXIV-a ediţie a Bienalei Naţionale de Artă Fotografică de la Târgu Mureş, dar şi menţiunea Asociaţiei Artiştilor Fotografi Români (AAFR) la manifestarea organizată de Fotoclubul „Marx Joszef“ cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţare. Este vorba de artistul fotograf craiovean Livia Corcoveanu.

Povestea sa în lumea artei fotografice a început prin 2009. Iubea călătoriile, adora să vadă, să descopere locuri, oameni, culturi. „Aşa am prins dragoste de fotografie, încercând să păstrez impresii, locuri, oameni în suflet şi în amintire, retrăind parcă momentele chiar şi după călătorie privind fotografiile. Fotografia a devenit pentru mine modalitatea de a conserva prezentul şi de a transmite emoţia sau povestea lui şi celorlalţi“.
În 2011, Livia Corcoveanu a ales să studieze în profunzime şi să descopere aparatul de fotografiat şi tainele imaginilor surprinse de el în cadrul Cursului de artă şi tehnică fotografică de la Cercul Militar Craiova, susţinut de profesorul Mircea Anghel. „Singură am decis să-mi cumpăr un aparat foto şi m-am ghidat iniţial după un manual pentru începători al celor de la National Geographic. Apoi am încercat să trec spre alt nivel, să aflu mai multe detalii, şi am descoperit Cursul de artă şi tehnică fotografică de la Cercul Militar Craiova, susţinut de Mircea Anghel“, a precizat artistul fotograf.

Frumuseţea imortalizată
de aparatul foto

S-a lăsat inspirată, după cum recunoştea, de „natură, culori, oameni, viaţă în general“. „Probabil că am o sensibilitate aparte şi observ amănunte peste care mulţi trec cu vederea. Vreau să arăt şi altora lumea aşa cum o văd eu, iar fotografia este modalitatea mea de exprimare, şi aşa au şi apărut paginile de web «The world in Liv’s eyes» şi «Livia Corcoveanu Photography»“. A continuat cu fiecare fotografie realizată să spună o poveste, pe care a privit-o cu obiectivitate, şi, atunci când aprecierea din partea celor specializaţi a venit, a înţeles că nu a greşit drumul pe care a pornit.
„Nu am credinţa sau pretenţia că fac fotografii perfecte. Consider că mai am multe de învăţat, dar, dacă prin ele transmit bucurie şi emoţie, dacă spun poveşti care plac multor oameni, înseamnă că se îndreaptă spre esenţa unor fotografii bune. Părerea mea este că o creaţie, ca să ajungă operă de artă, trebuie să reziste probei timpului. Deocamdată, nu pot spune asta despre fotografiile mele pentru că sunt la început. Las timpul şi criticii să-şi spună cuvântul. În perioada actuală, când lumea apreciază prin like-uri tot felul de fotografii, participarea şi câştigarea marelui premiu la un salon internaţional de fotografie clasică de la Târgu Mureş îmi dă speranţa şi încrederea că sunt pe drumul cel bun!“.
Nu a uitat nici o clipă lecţiile învăţate de la mentorii săi şi le mulţumeşte de fiecare dată când are ocazia pentru că i-au înlesnit drumul spre succes. Se înclină respectuos şi în faţa celor care îi sunt aproape şi care i-au dat posibilitatea să se bucure de operele sale. „Mulţumesc din suflet celor doi oameni care şi-au pus amprenta asupra mea ca fotograf. Mulţumesc soţului meu care mă înţelege şi mă suportă aşa cum sunt, şi mă duce prin toate coclaurile la vânătoare de imagini, dar şi fiului meu, care e cel mai sincer critic şi, nu în ultimul rând, modelelor mele dragi, cu care petrec clipe minunate!“, a conchis artistul fotograf.
Ne va încânta probabil şi cu alte poveşti imortalizate de aparatul de fotografiat, aşa cum a făcut-o şi până acum atunci când a avut ocazia. Lumea văzută prin ochiul artistului va cuceri şi va bucura existenţa fiecăruia dintre noi, căci în pozele Liviei Corcoveanu nu e loc de tonuri de negru şi gri.

În loc de curriculum vitae

În 2011, Livia Corcoveanu a devenit membru al Fotoclubul „Mihai Dan Călinescu“ din Craiova şi a participat la diverse expoziţii şi saloane naţionale şi internaţionale printre care: Expoziţia de fotografie veche „Amintiri de familie“, Exhibition of Photography „Child“ – Zajecar – Serbia, unde i-au fost acceptate zece fotografii, „Ars fotografica“ Arad în 2011. Începutul anului 2013 a marcat un moment important în evoluţia sa ca fotograf: a absolvit cursul de editare foto susţinut de Bogdan Panait la Craiova. A participat apoi la un workshop susţinut de profesorul Mircea Anghel la Măgura-Braşov, soldat cu o expoziţie.
Au urmat apoi Circuit Exhibition of Photography „Ecological Truth 2013“, în Slovenia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Bulgaria, încheiat cu opt poze acceptate, şi Circuitul Exhibition of Photography „Child-2013“ Zajecar, Serbia, soldat cu 16 poze acceptate. A obţinut apoi locul I cu „Auriu“, menţiunea AAFR pentru „Ilustrată cu flori de câmp“ şi o fotografie acceptată pentru expoziţia „Între visuri şi realitate“ din acest an de la Târgu Mureş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS