13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum îţi poţi reduce factura la căldură

Cum îţi poţi reduce factura la căldură

Scăderea temperaturii de afară a dus implicit la creşterea consumului de energie termică, electrică sau gaze în apartamentele craiovenilor. Pentru a deţine controlul asupra consumului de energie pentru încălzirea locuinţei, ceea ce înseamnă controlul asupra costurilor la întreţinere, proprietarii pot urma câteva sfaturi practice. Sunt metode prin care locatarii îşi pot reduce costurile către furnizorii de căldură aproape de jumătate.
„Eu cred că sunt două feluri de măsuri pentru reducerea consumului: de natură gospodărească şi investiţională. În primul rând, e ceea ce ţine de gospodărirea noastră: să se etanşeizeze ferestrele, prin aplicarea unor garnituri de etanşare autoadezive. Caloriferele, dacă sunt de fontă, trebuie spălate şi repuse în circuit, dar acest lucru cred că s-a făcut până în acest moment. În funcţie de calitatea apei, acest lucru se face la doi-trei ani. Alt sfat ar fi ca sursa de căldură, caloriferul, în cazul condominiului, să nu fie mascat cu alte obiecte de mobilier sau acoperit cu perdele şi draperii. Nu prea este bună apropierea unei surse de căldură de o sursă care produce frig. Apoi ar mai fi etanşeizarea uşilor. Toate astea ţin de buna noastră gospodărire“, a explicat Ilie Ştefan, auditor energetic.

Măsuri investiţionale

Investiţiile sunt însă cea mai bună măsură de a scădea pe termen lung cheltuielile cu încălzirea. Schimbarea tâmplărie, anveloparea blocului sunt investiţii care se pot amortiza în doi-trei ani, iar facturile vor fi şi ele mult mai mici. „Măsurile investiţionale sunt cele mai sigure şi eficiente. Izolarea pereţilor locuinţei pe exterior şi schimbarea tâmplăriei cresc eficienţa energetică a apartamentului. De asemenea, trebuie ştiut că hidroizolaţia şi termoizolaţia blocului este bine să se refacă o dată la cinci ani. Cei mai afectaţi sunt aici proprietarii de la ultimul etaj. Izolaţia este bine să se facă pe exterior, cu plăci de polistiren de 10 cm. Dacă nu este posibil, se face şi pe interior, dar cu plăci de 5 cm. La aplicarea termosistemului se va acorda o atenţie deosebită închiderii punţilor termice. Această soluţie implică un cost relativ mare al investiţiei, dar aduce o economie semnificativă şi îmbunătăţeşte confortul termic interior“, a spus Ilie Ştefan, auditor energetic.

O temperatură optimă

Nici aparatele de încălzire nu trebuie neglijate. Pentru reglarea temperaturii din locuinţă, un calorifer trebuie să aibă măcar un robinet cu arc. Indicat ar fi termostatul cu autoreglare, mai ales la apartamentele cu centrală. Temperatura standard într-o locuinţă este de 20 de grade Celsius, iar setarea robinetului cu cap termostat pentru o temperatură de 22 de grade C este ideală.
Pentru apartamentele cu centrale proprii este indicată setarea a unei temperaturi mai scăzute a apei calde, astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic, cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim atunci când se prepară apa caldă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS