10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComercianţii din târg, terorizaţi de... mici

Comercianţii din târg, terorizaţi de… mici

http://www.youtube.com/watch?v=J5zU32Iv-BU

Săptămâna trecută, Gazeta de Sud vă prezenta situaţia comercianţilor de pe aleile din Târgul Municipal Craiova, care erau nemulţumiţi de faptul că restaurantul cu terase le blochează una dintre căile de acces. Între timp, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a cerut unuia dintre restaurante să se mute pentru a elibera una dintre căi, ceea ce s-a şi întâmplat. Celelalte spaţii rămase, destinate alimentaţiei publice, îi deranjează, însă, pe mulţi comercianţi, iar asta nu este singura lor nemulţumire.
E luni, deci e zi de târg. Începe o nouă săptămână în Târgul Municipal Craiova, cu aceleaşi nemulţumiri ca şi până acum. De data aceasta, ne îndreptăm atenţia către restaurantul care îi deranjează pe mai mulţi comercianţi care vând în spatele său.

„Să dai atâţia bani ca să stai ascuns în spatele unei terase…“

Aceştia ne-au povestit că restaurantul le afectează afacerile, fumul şi mirosul, precum şi funinginea de la grătar venind exact pe marfa lor. „La doi metri de hainele noastre sunt terasele cu mici. Se pune totul pe haine, le-am spus băieţilor, au zis că o să pună nişte coşuri, dar nu ştiu dacă se va rezolva curând treaba asta. Se împarte târgul în două. Proiectantul care a făcut proiectul târgului ar trebui să răspundă pentru asta. Cineva care vine din partea cealaltă nu ştie că mai există şi alte spaţii comerciale. Lângă noi, cei care am făcut din prima, au stat să respectăm proiectul, am făcut exact aşa. Până acum, ne-a costat 120 de milioane (lei vechi – n.r.) inclusiv cu betonul de afară, şi să dai atâţia bani ca să stai ascuns în spatele unei terase… Cineva trebuie să plătească pentru prostia care s-a făcut“, povesteşte unul dintre comercianţi, mâhnit că hainele pe care şi-aşa le vinde greu se îmbibă cu miros de mici.

„Stau şi mă uit la marfă, nu vine nimeni din cauza bălţilor“

Problema micilor nu este, însă, singura. Oamenii sunt amărâţi pentru că, atunci când ies din chioşcurile pe care le-au ridicat, calcă în noroaie şi bălţi, iar din această cauză lumea şi-aşa puţină se abţine să le calce pragul. „Stau şi mă uit la marfă, nu vine nimeni din cauza bălţilor, din cauza fumului care este pe alee… Vine omul, îşi rupe piciorul în «jgheab». Dacă nu era mastodontul ăsta aici cu mici, aveam şi noi legătură cu partea cealaltă“, se plânge Viorel Boiţă, în timp ce stă cu picioarele într-o baltă. O altă „vecină“ de alee este nemulţumită de faptul că scrumul de la grătare i-a stricat aproape în totalitate un covor. „Vine tot scrumul pe covoare, mi-a făcut un covor de nu se mai poate vinde. Ne-au mutat de la târgul ăla şi ne-au adus aici, să ne facă să plătim chirie degeaba. 500 de lei şi gunoiul 80 de lei, eu nici acasă nu plătesc gunoiul atât“, explică femeia.
Mulţi dintre comercianţi spun că, dacă ştiau că va fi un restaurant acolo, nici nu ar mai fi venit. Ei susţin că, pentru acea parte cu terase, nu există autorizaţie de construcţie. „Ne blochează foarte rău restaurantul. Noi n-am ştiut că fac restaurant aici, că dacă ştiam… N-au nici autorizaţie de construcţie, vă spun sincer, ar trebui demolate, tot fumul vine aici, săracii nu au ştiut că se face aşa ceva şi s-au pomenit cu treaba asta“, zice o femeie şi se uită către fiica ei, care are un chioşc chiar în această zonă.
Între două alei, un bărbat încearcă să facă un mic canal de scurgere pentru apă. Zăpada a început să se topească şi e apă peste tot. Lipsa canalizării se simte, pentru a nu ştiu câta oară, în târg. În zonă, Adrian Robu, unul dintre comercianţii mai norocoşi – pentru că repară fermoare şi capse -, spune că restaurantul ar fi fost făcut iniţial să astupe de tot calea de acces către alei. „Atunci când am venit aici să se împartă locurile, am găsit patru ţăruşi înfipţi în pământ. Proiectul nu era aşa. Trebuia să fie aleile şi aici să fie astupat de tot. După discuţiile pe care le-am avut cu directorii, cu chiu cu vai, au lăsat un loc de doi metri între ele“, povesteşte bărbatul, de pe „insula“ din faţa chioşcului său: pentru că s-a nimerit să lucreze în faţa unei băltoace imense, omul a pus nişte paleţi de lemn ca să poată ajunge la muncă.

Terasele, notificate să-şi pună coşuri de fum

Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL spune că terasele au fost notificate luni dimineaţă ca în termen de şapte zile să îşi facă coşuri la un metru deasupra coamei copertinei. Mai mult, aceştia trebuie să-şi pună şi burlane.
În ceea ce priveşte problemele comercianţilor nemulţumiţi, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL îi sfătuieşte să facă plângeri scrise pentru ca problemele lor să poată fi soluţionate mai eficient, pentru că, „până în prezent nu am primit sesizări din Târgul Municipal cu privire la alte probleme de acest gen“, se arată în răspunsul societăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS