14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Naţională, sărbătorită olteneşte

Ziua Naţională, sărbătorită olteneşte

\n

Mii de oameni au ieșit ieri din casă, încă de la primele ore ale dimineții, să sărbătorească 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Oricât de greu ar trăi, craiovenii au dovedit din nou că sunt patrioți, că își respectă trecutul și trăiesc cu speranța într-un viitor mai bun. Și nu uită nici o clipă la ceas de sărbătoare națională să își îndrume copiii să respecte și să iubească ţara. Fapt dovedit ieri, de 1 Decembrie, când mii de craioveni de toate vârstele au înfruntat ore în șir gerul de afară, înarmați cu stegulețe sau insigne tricolore, asistând la acțiunile dedicate împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți a dat startul manifestărilor care au continuat cu discursurile oficialităţilor prezente la acţiune: prefect, președintele Consiliului Județean Dolj și primarul Craiovei, după care au urmat depuneri de coroane și mult așteptata paradă militară. Alături de craioveni au fost prezenți toți reprezentanții administrației locale și județene, parlamentari doljeni, directori ai tuturor instituțiilor craiovene, membri sau simpatizanți ai tuturor partidelor politice, veterani de război. Parada militară a impresionat miile de oameni adunați de-a lungul străzii A.I. Cuza, Ministerul Apărării Naționale fiind reprezentat de structuri ale Brigăzii de Infanterie, Scorpionilor Roșii și Negri. O parte din acești militari au participat de-a lungul anilor pe numeroase câmpuri de luptă și vor pleca până la sfârșitul acestei luni, în ultima misiune din Afganistan, unde vor asigura apărarea terestră a Bazei Aeriene Kandahar. Au defilat prezentând steagurile de luptă, tancurile și mașinile blindate și dotate cu tehnică militară de înaltă clasă. Alături de aceștia, la parade au fost prezente și structuri ale Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Serviciului Român de Informații, Inspectoratului Județean de Poliție și ai Poliției Locale.
Odată cu încheierea paradei militare, Ansamblul „Maria Tănase“ a dat startul petrecerii. Ciri Mayer a invitat craiovenii prezenți să cânte și să încingă o horă pe melodia: „Doamne, ocrotește-i pe români!“, iar cântecul popular a continuat prin intermediul iubiților interpreți de muzică populară: Lavinia Bârsoghe, Marius Măgureanu, Manuela Motocu etc. Manifestările au continuat și pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu“, unde cei mici au avut posibilitatea să asiste la o demonstrație a câinilor Jandarmeriei Craiova.

Părinți care își învață copiii

Înghețați de frig, însă extrem de emoționați, cu stegulețe în mâini, prezenți la manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie au fost și sute de copii de câțiva anișori, dar și foarte mulți vârstnici. „Este pentru a doua oară când particip la Ziua Națională. Mi-a plăcut foarte mult, în special parada militară și tancurile de luptă. I-am spus mamei că vreau să fac poză cu militarii și mi-a promis că vom merge“, a spus emoționată Laura Vulpe, de șapte ani, din Craiova. Cu ochii înlăcrimați, cu căciula de blană ținută strâns între degete, Marian Chițu, de 80 de ani, a ținut să fie prezent la manifestări: „Nici nu se putea altfel, nu putem sta acasă, știind că aici sunt comemorați eroii noștri, iar noi, românii, de Ziua Națională trebuie să fim împreună. Știți ce m-a emoționat cel mai mult, deși aș putea zice că am trăit atât de multe experiențe, încât nimic nu ar mai trebui să îmi provoace astfel de sentimente… La câțiva pași distanță am văzut două mame care și-au adus copiii cu handicap în căruț să asiste la manifestări. Am văzut cum le-au dat stegulețe și pe tot parcursul paradei militare le-au explicat, iar la intonarea imnului național cântau lângă copiii lor. Astfel de emoții ne mai țin în viață“.

A fost inaugurat patinoarul

Aseară, craiovenii au participat și la deschiderea oficială a patinoarului amenajat în Piața Prefecturii, unde a avut loc un spectacol de patinaj artistic pus în scenă de lotul național al României la patinaj, pe versurile și muzica lui Fuego, urmat de concertul trupei „Distinto“, formație care abordează stilul pop-operă, pe un aranjamentul orchestral simfonic pe ritmuri pop.

 

Hora Unirii la Leu

Comuna doljeană Leu a fost ieri, în sărbătoare, autorităţile locale considerând că Ziua Naţională a României este un eveniment care trebuie onorat cum se cuvine. Localnicii s-au strâns la Grădina de Vară, acolo unde au loc toate manifestările culturale din Leu, locul fiind acum amenajat special de sărbători, cu ornamente luminoase şi nelipsitul brad de Crăciun. Şi cum o zi naţională nu poate fi sărbătorită decât în cel mai pur stil românesc, oamenii din Leu au avut parte de un spectacol de muzică populară, susţinut de artişti locali renumiţi, precum Mirela Radu, Cristi Bănăţeanu sau Nelu Bitînă.
Nu au lipsit micii şi berea, şi nici ţuica fiartă sau vinul fiert, în ton cu vremea rece de afară, localnicii petrecând în ritm de hore şi sârbe. „Am dorit să petrecem cum se cuvine Ziua Naţională a României, uniţi cu toţii, aşa cum trebuie să fie românii. Este pentru prima dată când se serbează Ziua Naţională la Leu, dar ne-am propus ca acest eveniment să devină tradiţie, la fel ca Ziua Comunei. Am invitat artişti de-ai noştri, renumiţi în această zonă, pentru că am vrut să le oferim locuitorilor un spectacol deosebit de muzică populară“, a spus primarul comunei Leu, Iulian Cristescu.
Acesta a mai menţionat că nu-i va uita de sărbători nici pe cei mai mici locuitori ai Leului, primăria şi consiliul local pregătind pentru cei peste 600 de copii câte un cadou. „Manifestările de sărbători le vom organiza tot aici, la Grădina de Vară, iar copiii vor avea parte de tot felul de surprize“, a spus edilul Iulian Cristescu.
Marian Apipie

 

Şeful Salvamont a arborat drapelul la cota 2.000

Şeful salvamontiştilor gorjeni, Sabin Cornoiu, a sărbătorit Ziua Naţională la cota 2.000. Sabin Cornoiu a mers cu mai mulţi colegi pe un munte din comuna Crasna, la aproximativ zece kilometri de Rânca. În vârful muntelui a fost aşezat drapelul naţional. „Am făcut o tradiţie ca de 1 Decembrie să urcăm pe câte un vârf de munte, chiar dacă nu sunt aşa de înalte. Anul trecut am fost în Parâng, la Rânca, acum în comuna Crasna, foarte aproape. Este un obicei care sper să ne ţină. Altfel se vede ţara de sus. Zona montană este printre cele mai apreciate lucruri la România“, a spus Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Eugen Măruţă

 

 

Înghesuială la fasole şi vin fiert

Ziua Naţională a fost marcată ieri-dimineaţă şi la Târgu Jiu, printr-o festivitate de depunere de coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Au depus coroane şefii judeţului, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi prefectul Claudiu Teodorescu, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai partidelor de la putere şi din opoziţie. La festivitate a participat şi Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, dar şi Marin Condescu, şeful Clubului Pandurii. A depus o coroană şi Federaţia Naţională Mine Energie, reprezentanţi fiind Ion Ruşeţ şi Gheorghe Etăgan. După încheierea manifestărilor care au avut loc în Piaţa Prefecturii, Primăria Târgu Jiu a oferit la restaurantul „Brâncuşi“, peste 1.800 de porţii de fasole cu murături, cârnaţi şi vin fiert. Organizatorii au fost nevoiţi să ofere în trei rânduri mâncarea, întrucât cea mai mare sală a restaurantului nu a putut să găzduiască mai mult de 600 de persoane simultan. De mâncare gratis au beneficiat şi cetăţenii din Rovinari. Aici au fost pregătite peste 10.000 de sarmale. 

Eugen Măruţă

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS