12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStart la sezonul de schi în Rânca

Start la sezonul de schi în Rânca

Salvamontiştii gorjeni au dat startul sezonului de schi în zona montană Rânca. Potrivit conducerii Serviciului Public al Salvamont Gorj, peste o mie de turişti s-au aflat sâmbătă la cota 1.650, în Rânca, pentru a lua parte la deschiderea oficială a sezonului sporturilor de iarnă. În două zone din ţară s-a schiat, una dintre acestea fiind pârtia M1 teleschi, din centrul viitoarei staţiuni montane din nordul judeţului Gorj. Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj, a declarat că pârtia a beneficiat şi de susţinerea tunurilor de zăpadă, care au funcţionat în permanenţă pentru ca sâmbătă şi duminică turiştii să aibă condiţii optime pentru practicarea schiului sau a snow-boardului. Nici cei mici nu au stat cu mâinile în sân şi au venit pe marginea pârtiei cu părinţii şi cu săniile. Vremea a fost, de asemenea, numai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă, cerul fiind senin, iar soarele încălzindu-i pe cei care au ales să iasă din cabane şi să profite de peisajul montan.

300 de schiori pe pârtie

Sabin Cornoiu a mai spus că, în cele două zile de schi, peste 300 de persoane s-au aflat pe pârtia principală din Rânca. Nu au existat evenimente deosebite, în afara unui schior care, în urma unei căzături mai puternice, şi-a luxat umărul şi a avut nevoie de asistenţă medicală de specialitate. De altfel, Centrul Salvamont din Rânca a fost deschis şi a oferit toate serviciile necesare celor care au intrat pe pârtie. „Nu ne aşteptam să deschidem sezonul de schi înainte de 1 decembrie, dar am reuşit. Este foarte adevărat că cei care administrează pârtia din centrul staţiunii au folosit şi tunurile de zăpadă şi stratul de zăpadă bătută a fost de 40 de centimetri. Oamenii au venit în număr nesperat de mare şi ne aşteptăm ca anul acesta să fie din nou multă lume la Rânca, mai ales în weekenduri şi de sărbători. Deja mulţi au făcut rezervările. Este o zonă liniştită, cu peisaje frumoase şi destule spaţii de cazare care oferă condiţii foarte bune şi pentru cei mai exigenţi dintre turişti“, a precizat şeful Serviciului Public Salvamont. Pentru deschiderea pârtiei de 980 de metri de la telescaun este nevoie să ningă mult mai mult.

Se deschid noi pârtii

Potrivit reprezentantului Salvamont, anul acesta vor deveni funcţionale alte pârtii în zona Rânca, dar şi o şcoală de schi. „La intrarea în stațiune se va da în folosință o nouă pârtie de schi, care se adresa în special copiilor, pentru inițiere, alături de care va fi amenajat și un centru de închiriat echipamente de schi și o școală de schi. Tot la intrarea în stațiune, pe partea dreaptă, se va amenaja o pârtie de tubing, s-a făcut canalul de alunecare pentru tubinguri. Pârtia de tubing va avea 100 de metri, iar cealaltă aproximativ 200 de metri. Rămân funcționale toate pârtiile existente până acum, iar la pârtia din nordul stațiunii s-a amenajat o parcare de aproximativ 300 de locuri și se vor amenaja spații pentru alimentație publică, restaurante, ceainării și tot ce ține de agrementul turiștilor pe perioada cât nu schiază“, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS