10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii de la Pieţe vor să înţeleagă înjurăturile romilor

Românii de la Pieţe vor să înţeleagă înjurăturile romilor

Într-o adresă pe care au înaintat-o primăriei, mai mulţi comercianţi de etnie romă din Târgul Municipal Craiova spun că nu mai vor să le mai fie reprezentate interesele de cineva de etnie romă. Decizia lor a venit în urma modificării organigramei SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL la şedinţa de consiliu local din 31 octombrie, când a fost introdus un post de expert pentru problemele romilor în cadrul societăţii, cu studii medii şi cu un contract individual cu timp parţial de 4 ore/zi.

„Nu ne permitem să întreţinem şi lupul flămând“

Adresa către primărie are aproximativ 80 de semnături. „Ce ne-a speriat pe noi este acel consilier, care este impus de primărie. Nu mai vrem reprezentant rom în târg. Nu mai putem. Târgul este un loc comercial, nu este un târg privat, care să angajeze un lider rom ca să ne coordoneze. Nu avem nevoie! Ne supunem condiţiilor Pieţelor, directorilor, dar nu mai vrem să fim gestionaţi de un lider rom. Dacă avem o problemă de natură socială sau culturală, mergem la primărie şi este acel consilier, dar nu să ne gestioneze. Suntem sătui de asuprirea asta. Vrem să fim liberi!“, a explicat unul dintre romii care vinde în piaţă. Romii susţin că nu mai vor să dea şpăgi şi că, după discuţiile care ar urma să fie în târg, acasă s-ar trece la judecata ţigănească.
Conform adresei către primărie, în târg sunt, în prezent, 600 de comercianţi de etnie romă cu număr la stand. Pe lângă aceştia, ar mai exista încă 350-400 fără număr la stand. În adresa lor, romii spun că „din puţinul pe care-l facem, nu ne permitem să întreţinem şi lupul flămând“.
GdS a înaintat o solicitare Primăriei Craiova, în care îi cerea acesteia să motiveze înfiinţarea acestui post. Redirecţionată către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, solicitarea a primit un răspuns hilar. „Necesitatea înfiinţării acestui post este legată de faptul că foarte mulţi comercianţi din pieţele administrate de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL sunt de etnie romă, iar o persoană care să le cunoască limba şi obiceiurile ne-ar facilita relaţiile cu ei. Am putea, astfel, să intervenim în discuţiile pe care aceştia le au în prezenţa noastră, pentru că, de foarte multe ori, comercianţii de etnie romă comunică pe limba lor, proferând chiar şi ameninţări, iar noi nu înţelegem ceea ce spun“, se arată în răspunsul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Pe lângă funcţia de… translator, expertului pe probleme îi revin mai multe obligaţii: mediază, consiliază şi îndrumă comunitatea de romi prin colaborare cu conducerea societăţii, participă la medierea conflictelor, evaluează problemele comercianţilor romi, întocmeşte corespondenţa din aria sa de responsabilitate, studiază şi îşi însuşeşte noile acte normative etc.
Momentan, postul este disponibil în organigrama wPieţelor. El ar urma să fie scos la concurs. Întrebarea care intervine este: cine va face parte din comisia care va decide cât de bine vorbesc limba romani viitorii candidaţi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS