17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul annual privind registrul comun PE-CE de transparenţă

Raportul annual privind registrul comun PE-CE de transparenţă

Cel mai recent raport annual privind registrul de transparență comun al Parlamentului și Comisiei Europene arată că în ultimul an s-au înregistrat mai multe entități ca oricând. Până în prezents-au înscris aproape 6.000 de organizațiiceea ce reprezintă o creștere de 10% față de cifra din raportul de anul trecut. Conform unui studiu academicla care se face referire în raport60-­75% din toți actorii cu sediul la Bruxelles sunt astfel prezenți în acest registru. În același timpau fost efectuate cu mult peste 1.000 de controale de calitateprofitându-se de procedurile mai scurte și de noile instrumente ITintroduse în acest an pentru îmbunătățirea eficienței. În 783 de cazuri au fost luate măsuri pentru a îmbunătăți calitatea informațiilor conținute de registru.
Raportul anual prezintă statistici și descrie activitățile desfășurate de secretariatul comun al registrului de transparență pe parcursul anului care a trecut. Printre acestea se numără elaborarea celei de a treia ediții a orientărilor pentru utilizatoritratarea plângerilor și a alerteloradresarea unei invitații către entitățile neînregistrate de a se înscrieacțiuni de informare și de comunicare externeorganizarea de ateliere pentru asistenții deputaților europeni și pentru membrii personalului Comisieiimplicarea Consiliului la nivel de observator pentru a discuta posibila participare a acestuia la sistemstabilirea de contacte cu cercetătoricu cadre universitarecu experțiprecum și cu funcționarii naționali care se ocupă de sisteme similarepentru a efectua analize comparative și a face schimb de cele mai bune practici.
Raportul abordează și revizuireaaflată în cursa registrului. Principalele aspecte analizate sunt calitatea conținutuluiasigurarea unei respectări mai stricte a normelorcreșterea permanentă a numărului de înscrieri în registru prin continuarea acțiunilor de informare și de comunicare externefurnizarea unor clarificări și orientări suplimentareintroducerea unor noi beneficii și stimulente pentru cei care doresc să se înscriecaracterul facultativși față de caracterul obligatoriu al înscrieriiși posibilitatea de a avea în vedere o formulă ad hocexcepțională și care să deroge de la reguli pentru cabinetele de avocatură și firmele de consultanță care au obligația de a asigura confidențialitatea clienților lor.
Având în vedere numărul tot mai mare de entități înregistrateraportul solicită ca eforturile viitoare să se axeze pe îmbunătățirea calității conținutului datelor și pe creșterea gradului de cunoaștere a sistemului. În perspectiva viitoarelor alegeri europeneva fi de asemenea necesar să fie furnizate informații referitoare la acest sistem noilor angajați și deputaților europeni. Ar trebui continuate și eforturile de încurajare a altor organismeoficii și agenții ale UE să utilizeze acest sistem.
 
http://ec.europa.eu/romania/news/29112013_concluziile_raportului_anual_privind_registrul_de_transparenta_ro.htm

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS