11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă şi nu prea în spitalele din Dolj

Grevă şi nu prea în spitalele din Dolj

În unităţile sanitare din judeţul Dolj, greva de avertisment declanşată ieri, între orele 8.00 şi 10.00, de Consiliul Naţional al Federației SANITAS, nu s-a resimţit în activitatea medicală, pacienţii fiind consultaţi şi trataţi în regim normal. „Bolnavul nu are nici o vină şi nu-l poţi lăsa să sufere“, a fost răspunsul majorităţii managerilor de spitale din Dolj.

Președintele Federației SANITAS, Leonard Bărăscu, anunţa ieri că la greva de avertisment de dimineaţă au participat 99% dintre angajaţii din unitățile sanitare din toată țara, „atât cei care au semnat inițial listele de participare la protest, cât și restul personalului, în semn de solidaritate“, potrivit Agerpres. În Dolj, conform spuselor preşedintelui filialei judeţene a SANITAS, Ileana Ionescu, ieri, între orele 8.00 şi 10.00, în toate spitalele în care există organizaţie sindicală SANITAS a fost grevă de avertisment. „Peste tot s-a făcut grevă, chiar şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde acum avem o organizaţie mai mică. Nici medicii nu au operat. Ştiu că celor de la minister nu le convine această situaţie, dar am avut mereu discuţii cu ei, s-a stat la negocieri şi până noaptea târziu. Ei încearcă să ne intimideze, dar nu vor reuşi. Cerem condiţii mai bune de muncă şi un salariu decent“, a precizat Ileana Ionescu. Aceasta a mai menţionat că greva de ieri a fost anunţată din octombrie, că respectă toţi termenii Legii dialogului social (62/2011) şi că va fi urmată joi, 28 noiembrie, de o grevă generală pe termen nelimitat, dacă Ministerul Sănătăţii (MS) nu va da curs revendicărilor sindicale. În spitalele doljene însă, greva de avertisment nu prea s-a simţit, medicii asigurând, cu mici excepţii, rezolvarea tuturor cazurilor.   

„Nu poţi ţine bolnavul la uşă“

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală din ţară, activitatea s-a derulat normal pe perioada grevei de avertisment. Cu excepţia câtorva medici, care spuneau că vor intra în operaţii după ora 10.00, însă ofereau consultaţii bolnavilor, nimeni nu a pomenit de grevă. Chiar şi noul manager al spitalului, Bogdan Fănuţă, se afla la muncă, în cabinetul de ORL copii. „La noi nu este grevă“, a afirmat acesta. De fapt, Sindicatul Unimedical Craiova, organizaţia sindicală reprezentativă la nivelul SJU, membră a Federaţiei Hipocrat din România, anunţase ieri că în cadrul unităţii medicale nu se derulează acţiuni de grevă atâta timp cât reprezentanţii federaţiei urma să intre în aceeaşi zi, dar după-amiaza, la negocieri cu MS.
În aşteptarea rezultatului negocierilor, medicii susţineau că revendicările lor nu ar trebui să afecteze pacienţii. „Normal ar fi să ieşim toţi în faţa spitalului să protestăm, asta înseamnă grevă, dar poţi să faci aşa ceva? Nu ai cum, pentru că nu poţi lăsa bolnavii de izbelişte. Sunt urgenţe, cazuri care necesită monitorizare, nimeni nu vrea să-şi asume dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva în acest timp cu un pacient“, a spus un medic angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă. Dacă în cel mai mare spital din Oltenia nu s-a pus ieri problema de grevă, în celelalte unităţi medicale din Dolj a fost grevă şi nu prea. În Craiova, de la Spitalul Municipal „Filantropia“ ni s-a transmis că activitatea s-a derulat normal, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la cel de Neuropsihiatrie greva a fost doar pe hârtie, dar au existat şi cadre medicale care au aderat la această cauză, la fel ca şi la Spitalul Clinic Căi Ferate, unde „au fost şi angajaţi în grevă, pentru a nu face notă discordantă, însă activitatea nu a avut de suferit“, după cum a precizat managerul Gabriel Mogoş.
În spitalele din judeţ, situaţia a fost similară. „Ce grevă să facem, când activitatea noastră constă mai mult în rezolvarea urgenţelor? Nu poţi ţine bolnavul la uşă. Dacă moare omul, ce faci, cine răspunde?“, a spus managerul Spitalului Segarcea, Doru Gofiţă. „La noi s-a temporizat puţin lucrul în ambulatoriu, iar pacienţii au înţeles situaţia. În rest, am asigurat urgenţele, operaţiile programate încă de vineri s-au făcut… Nu poţi lăsa bolnavul să sufere“, a explicat şi managerul Spitalului Filiaşi, Ioana Dumitru. „Noi am preluat toate cazurile, pentru că nu poţi lăsa pacientul să aştepte. El nu are nici o vină“, a precizat şi managerul Spitalului Dăbuleni, Ileana Măricuţoiu.
Răspunsuri asemănătoare am primit şi de la unităţile medicale din Calafat şi Băileşti, unde doar cei care erau programaţi pentru consultaţii în ambulatoriu au „simţit“ oarecum greva.                

Ce cer sindicaliştii

Printre revendicările cu care sindicaliştii s-au prezentat ieri la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se numără: garantarea locurilor de muncă, în urma procesului de reorganizare prin descentralizare a sistemului sanitar; creşterea nivelului de salarizare a salariaţilor din sistem; asigurarea şi garantarea protecţiei salariaţilor la locul de muncă; finanţarea unităţilor sanitare publice în vederea acordării unor servicii medicale de calitate; susţinerea drepturilor pacientului şi ale întregului corp medical în cadrul reformei în sănătate; încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel naţional.
Întrunirea de ieri de la MS, la care au participat toate organizaţiile sindicale reprezentative din ţară, a avut însă doar un caracter general, în care s-au stabilit „nişte principii de la care să pornim“, următoarea rundă de negocieri fiind programată pentru miercuri, ora 16.00.
În aceste condiţii, şi greva generală anunţată de SANITAS pentru data de joi, 28 noiembrie, rămâne în stand-by, în funcţie şi de rezultatul discuţiilor de mâine.
În ceea ce priveşte Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, ca organizație profesională cu atribuții delegate de autoritatea statului, aceasta a anunţat că nu se poate implica în activități sindicale şi că nu participă la organizarea de acțiuni greviste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS