12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE salută acordul preliminar asupra dosarului nuclear iranian

MAE salută acordul preliminar asupra dosarului nuclear iranian

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută acordul la care s-a ajuns astăzi, în cadrul negocierilor de la Geneva între reprezentanţii E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iran, asupra unui Plan comun de acțiuni, ca o primă etapă a unei abordări menite să conducă spre o soluție cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian. MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile substanţiale ale E3+3, sub coordonarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton. Această evoluţie este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare, a precizat MAE într-un comunicat. În context, este esenţial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate şi obţinerea de rezultate concrete.

Din această perspectivă, MAE subliniază importanţa decisivă a implementării acestei prime etape şi îşi exprimă  sprijinul ferm pentru negocierile care vor urma în perspectiva definirii parametrilor unei soluţionări definitive şi cuprinzătoare a acestui dosar. Este esenţială, în continuare, intensificarea eforturilor pentru obţinerea de progrese concrete în aplicarea prevederilor acordului, monitorizarea vigilentă a procesului de implementare şi clarificarea tuturor aspectelor legate de programul nuclear iranian. Totodată, MAE  subliniază rolul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a Planului comun de acţiuni convenit la Geneva.

MAE salută, de asemenea, semnarea recentă, de către Iran şi AIEA, a unei declaraţii comune, fapt care reprezintă un pas suplimentar în direcţia restabilirii încrederii comunităţii internaţionale în scopurile paşnice ale programului nuclear iranian. Şi în acest caz, este decisivă implementarea măsurilor şi acţiunilor concrete convenite.

MAE reiterează sprijinul ferm pentru obiectivul unei reglementări de durată, cuprinzătoare şi negociate, care să ofere garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, cu respectarea dreptului legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Nucleară (NPT) şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS