12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAT Craiova, la judecată pentru concedieri

RAT Craiova, la judecată pentru concedieri

Zeci de foşti angajaţi ai Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, disponibilizaţi anul acesta de la defuncta SC Transloc SRL Craiova, au chemat în judecată RAT pentru a-i reangaja pe posturile ocupate înainte de înfiinţarea SC Transloc.

Istoria defunctei SC Transloc SRL începe la jumătatea anului trecut, când directorul de atunci al RAT Craiova, Alin Goga, a hotărât externalizarea unor servicii ale Regiei, cum ar fi cele de pază, control şi ridicările auto. SC Transloc i-a avut acţionari pe RAT Craiova (70%) şi Sindicatul Transloc din cadrul RAT Craiova (30%). SRL-ul nou-înfiinţat a preluat 40 de salariaţi ai RAT Craiova, iar în decembrie, anul trecut, şi-a început activitatea. Nu a „supravieţuit“ prea mult, pentru că Radu Preda, numit director al RAT Craiova în martie anul acesta, a luat o decizie total opusă: a hotărât internalizarea serviciilor trecute în 2012 la SC Transloc şi închiderea acestui SRL.
Sindicaliştii susţin că noua conducere a RAT Craiova a „uitat“ de înţelegerea făcută anul trecut şi a dat afară 25 de persoane transferate de la RAT la SC Transloc. „Am avut o serie de discuţii şi am stabilit că, în situaţia în care SC Transloc se va închide, oamenii se vor întoarce la RAT. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar persoanele disponibilizate au chemat în judecată Regia. Am reuşit să salvăm 14 persoane, care au fost reangajate de RAT cu contracte pe perioadă determinată. În schimb, am renunţat la cei aproximativ 50.000 de lei cu care am contribuit la înfiinţarea SC Transloc. Am plătit avocaţii celor care au acţionat în instanţă Regia şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe“, a explicat Emilian Fieruţ, liderul sindicatului Transloc din cadrul RAT Craiova.
De altfel, în proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale RAT Craiova pentru anul 2013, conducerea Regiei a omis să menţioneze cele 25 de persoane disponibilizate de la SC Transloc. Directorul Preda a menţionat în proiect că, după desfiinţarea SC Transloc, 15 angajaţi „vor fi trecuţi în cadrul altor structuri funcţionale din cadrul unităţii“. Pentru anul 2013, s-a propus reducerea numărului de angajaţi de la RAT Craiova prin pensionări, desfacerea contractelor de muncă unor angajaţi pentru abateri grave, dar şi din „alte cauze care ţin de persoana salariatului“.

Procesele cu RAT Craiova, pe rolul Tribunalului Dolj

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, pe rolul Secţiei Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, anul acesta au fost înregistrate mai multe dosare având ca obiect „contestaţie decizie de concediere“, pârâţi fiind  RAT Craiova şi defuncta SC Transloc SRL Craiova.
Reclamanţii care au chemat în judecată RAT Craiova, separat sau împreună cu SC Transloc SRL Craiova, au cerut anularea deciziilor de concediere emise de SC Transloc, considerate a fi netemeinice şi nelegale pentru că reclamanţii nu au beneficiat de compensaţiile prevăzute de lege. Reclamanţii au mai cerut reangajarea de către RAT Craiova, precizând că, la momentul în care au încetat contractul de muncă cu RAT Craiova s-a stabilit printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie că, în situaţia în care activitatea Transloc va înceta, vor fi reangajaţi de RAT Craiova pe aceleaşi posturi şi cu aceleaşi drepturi salariale. De asemenea, reclamanţii au mai cerut efectuarea menţiunilor cuvenite în carnetele de muncă.  

Locuri de muncă

Primarul Craiovei a anunţat că, în ultimele 14 luni, municipalitatea a creat 5.000 de locuri de muncă. GdS a solicitat primăriei să precizeze câte noi locuri de muncă au fost create în Craiova ca urmare a măsurilor luate de municipalitate, care sunt acele măsuri, în ce domenii au apărut locurile de muncă şi care era rata şomajului la sfârşitul lunii octombrie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS