8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâţi absolvenţi de Drept intră în avocatură?

Câţi absolvenţi de Drept intră în avocatură?

Uniunea Naţională a Barourilor din România a publicat rezultatele absolvenţilor de drept după examenul de primire în profesia de avocat, ca stagiar sau definitiv, susţinut în luna septembrie anul acesta. Prima concluzie după examen este că nici un centru universitar nu a reuşit să aibă o promovabilitate de 50% din numărul de candidaţi înscrişi. Spre deosebire de anii anteriori, unele facultăţi au înregistrat o creştere a numărului de candidaţi care reuşesc să intre în avocatură.

În clasamentul publicat de Uniunea Naţională a Barourilor din România, Universitatea din Craiova se află pe locul şase, cu 18 absolvenţi care au reuşit să intre în profesia de avocat ca stagiari sau definitiv. Procentul de reuşită este de 2,31% din numărul de candidaţi înscrişi. Chiar dacă la prima vedere nu sunt mulţi absolvenţi care au promovat acest examen, spre deosebire de anii anteriori se observă o creştere. Statisticile arată că, din Craiova, în 2012, au trecut cu brio de acest examen opt candidaţi, iar în 2011 au fost zece concurenţi. Conducerea Facultăţii de Drept pune rezultatele pe dificultatea subiectelor.
„Barourile au impus standarde foarte înalte de intrare în profesie. Altădată nu era aşa. Absolvenţii intrau în profesie pe baza unui dosar. Acum este examen, cu subiecte foarte grele, care s-a impus de trei-patru ani. Am avut studenţi foarte buni care nu au reuşit să treacă de aceste teste. Rezultatele din acest an sunt totuşi modeste, dar arată o creştere a reuşitei, ceea ce înseamnă că studenţii s-au mobilizat mai mult pentru a reuşi să intre în profesie. Trebuie însă să se mai lucreze pentru a crea reglaje interne pentru a intensifica pregătirea pe acest tip de examene“, a precizat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova.

Rezultatele la nivel naţional

La nivel naţional, 778 de absolvenţi de Drept au reuşit anul acesta să intre în profesia de avocat. Numărul lor este în creştere faţă de anul trecut, când au reuşit doar 539 de absolvenţi. Pe primele locuri în clasamentul realizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România se află Universitatea din Bucureşti, cu 291 de studenţi admişi în profesia de avocat stagiar şi avocaţi definitivi, având un procent de reuşită de 37,40%.
Pe locul următor se situează Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu 134 de promovaţi şi un procent de reuşită de 17,22%, urmată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea „Nicolae Titulescu“ şi Universitatea de Vest din Timişoara. Sunt însă şi centre universitare care nu au nici un reuşit. Pe această listă se înscrie Universitatea „Nicolae Titulescu“ din Craiova, urmată de Universitatea Agora din Oradea, Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa, Universitatea „Bogdan-Vodă“ din Baia Mare, Universitatea „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureş,  Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Ecologică Bucureşti, Universitatea Ecologică „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi, Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea“ Bucureşti, Universitatea Româno-Germană din Sibiu şi Institutul de Drept şi Relaţii Internaţionale „Nicolae Titulescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS