12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate475 de ani de la prima atestare documentară a Caracalului

475 de ani de la prima atestare documentară a Caracalului

Împlinirea a 475 de ani de la prima atestare documentară a Caracalului va fi marcată, în perioada 17-24 noiembrie, printr-o serie de evenimente culturale și sportive organizate în municipiu de către administrația locală și instituțiile de învățământ și cultură din oraș, conform Agerpres.
Manifestările, reunite în cadrul Zilelor Municipiului Caracal, încep duminică dimineața, la Muzeul Romanațiului, unde se va citi documentul oficial de la prima atestare a Caracalului, moment urmat de prezentarea unei expoziții de vase ceramice dacice și romane, descoperite la Romula în ultimii zece ani. Tot la muzeul din Caracal se va desfășura, duminică, un simpozion științific pe teme de istorie locală. În a doua parte a zilei, la Teatrul Național Caracal, în foaier, va avea loc vernisajul unei expoziții de bandă desenată și al unei expoziții de fotografie, iar în sala de spectacol vor evolua pe scenă soliști, instrumentiști și dansatori de muzică populară.
În fiecare zi a săptămânii viitoare, în Caracal, la Muzeul Romanațiului, la bibliotecă și la teatru vor fi organizate lansări de carte ale unor autori locali, expoziții de pictură, fotografie, carte poștală, ateliere de creație pentru copii, spectacole de teatru.
Autoritățile din Caracal au decis să continue organizarea unui festival de teatru pentru amatori, a cărei ultimă ediție a avut loc în anul 1997, astfel încât, începând de joi, 21 noiembrie, Teatrul Național Caracal va găzdui spectacole ale unor trupe din Brașov, Lugoj și Caracal, în cadrul Festivalului de Comedie al Teatrelor Neprofesioniste. Primul spectacol din festival va fi unul pentru copii, respectiv ‘Pinocchio’, jucat de actorii Teatrului Municipal Caracal. Aceștia vor urca pe scenă și joi seara, în piesa ‘Vacanță în Guadelupa’. Actorii Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj vor prezenta vineri dimineața un spectacol pentru copii, iar seara „Steaua fără nume”.
În ultima zi a festivalului vor urca pe scena din Caracal actorii amatori de la Centrul Cultural „Reduta” Brașov, cu piesa „Refacerea vieții”, de Ion Băieșu, precum și artiștii de la Teatrul de păpuși „Albinuța” Brașov, cu spectacolul „Izvorul frumuseții”, de Luigi Capua.
Zilele Municipiului Caracal se vor încheia duminică, 24 noiembrie, cu întreceri sportive între elevii școlilor și liceelor din oraș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS