24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVizita ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean în Republica Elenă

Vizita ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean în Republica Elenă

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va efectua, vineri, 15 noiembrie 2013, o vizită de lucru la Atena, la invitația omologului său, vice-premierul şi ministrul elen de externe, Evangelos Venizelos.
Vizita, parte a dialogului politic bilateral periodic dintre cele două ţări, survine în contextul în care Republica Elenă va prelua, de la 1 ianuarie 2014, Președinția Consiliului UE, iar România exercită Preşedinţia-în-Exerciţiu a Procesului de Cooperare Sud-Est Europeană (SEECP), în perioada 2013-2014.
Convorbirile dintre cei doi miniştri de externe vor prilejui analizarea stadiului cooperării bilaterale şi identificarea unor noi proiecte de cooperare în special în domeniile cu potenţial: economic, investiţii, energie, transport şi infrastructură, dezvoltare regională, turism şi cultură.
Pe dimensiunea UE, vizita va constitui o oportunitate pentru realizarea unui schimb de opinii şi coordonarea pe temele de interes comun care vor fi în atenţie în perioada Preşedinţiei Republicii Elene a UE în semestrul I 2014 (PRES EL).
Discuțiile vor mai viza şi alte teme de interes aflate pe agenda europeană, precum: viitorul UE, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, perspectivele extinderii UE, Parteneriatul Estic şi Summit-ul de la Vilnius, precum şi evoluţiile din Balcanii de Vest.
Totodată, vor fi discutate modalităţile de coordonare în plan regional şi european, din perspectiva asumării de către Republica Elenă, a Preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I 2014 şi exercitării, de către ţara noastră, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a SEECP, în perioada 2013-2014. Va fi realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din dosarele prioritare ale agendei internaţionale, cu accent pe evoluțiile din Siria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS