12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCehii pot călători fără vize în Canada

Cehii pot călători fără vize în Canada

Ambasadorul Canadei în Republica Cehă, Otto Jelinek, a anunțat joi ridicarea obligativității vizei pentru cetățenii cehi care vor să călătorească în țara sa, ca urmare a schimbărilor introduse de autoritățile canadiene în ceea ce privește sistemul de azil, informează Associated Press, citată de Agerpres.
La rândul său, ministrul ceh de externe Jan Kohout a subliniat că această decizie va contribui atât la dezvoltarea turismului în ambele sensuri, cât și la intensificarea relațiilor economice dintre Republica Cehă și Canada.
Canada a renunțat la vizele pentru cehi în 2007, dar le-a reintrodus în iulie 2009, din cauza numărului mare de solicitanți de azil din Republica Cehă, în majoritate romi, care susțineau că sunt discriminați în țara lor. În decembrie 2012 au fost introduse o serie de schimbări de substanță în ce privește sistemul de azil canadian, iar în urmă cu circa o lună Ambasada Canadei la Praga a indicat că guvernul canadian a început demersurile de ridicare a obligativității vizei.
În plus, după cum notează AP, cehii au amenințat cu blocarea acordului de liber-schimb semnat luna trecută de Canada cu Uniunea Europeană, din cauza acestei restricții.
Schimbările adoptate de Canada în privința sistemului de azil urmăresc să asigure acordarea mai rapidă a protecției necesare pentru persoanele îndreptățite, dar și plecarea mai rapidă a celor care în realitate nu au nevoie de protecție, precum și descurajarea abuzurilor.
De la reintroducerea obligativității vizelor, Canada a emis peste 30.000 de vize pentru cetățeni cehi și a respins circa 500 de aplicanți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS