8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova vrea impozite mai mari în 2014

Primăria Craiova vrea impozite mai mari în 2014

Impozitul pe clădiri şi terenuri, plătit de persoanele fizice, ar urma să fie majorat cu 13,8%, respectiv 9,5%, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică, la care termenul expiră astăzi.

Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale în anul 2014. Municipalitatea propune schimbări în ceea ce priveşte impozitul pe clădiri în cazul persoanelor fizice. Valorile impozabile pe metrul pătrat de suprafaţă construită desfăşurată la clădiri şi alte construcţii aparţinând persoanelor fizice cresc cu 13,8%. Spre exemplu, în cazul clădirilor cu cadre de beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, valoarea impozabilă creşte de la 806 lei/mp (2013) la 935 lei/mp (2014). În cazul clădirilor cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, valoarea impozabilă creşte de la 219 lei/mp (2013) la 254 lei/mp (2014). Impozitul pe clădiri în cazul persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, ţinându-se cont şi de celelalte elemente prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Olguţa Vasilescu susţine că impozitele nu vor creşte

Pentru a vedea ce diferenţe de costuri am putea avea de anul viitor, să luăm ca exemplu un apartament cu suprafaţă desfăşurată de 70 mp, construit din cadre de beton, situat în zona B a Craiovei, într-un bloc cu mai mult de trei etaje. Potrivit algoritmului de calcul, valoarea impozabilă pe 2013 este de 806 lei/mp X 70 mp X 2,30 (coeficientul pentru Craiova, localitate de rangul I, zona B, redus cu 0,10 – pentru că avem un bloc cu mai mult de trei niveluri), adică 129.766 de lei. Aplicând coeficientul de 0,1% la valoarea impozabilă, avem un impozit de 130 de lei. La noile valori propuse de primărie, pentru 2014 vom avea un impozit de 150 de lei, deci mai mare cu 20 de lei. Suma nu pare mare, dar înseamnă pâinea unei familii pe o săptămână. În afară de impozitul pe clădiri, se propune şi mărirea nivelului impozitului/taxei pe terenul din intravilanul municipiului, având categoria de folosinţă terenuri de construcţii. În acest caz, creşterile sunt de 9,5%. Spre exemplu, în zona B, nivelul creşte de la 5.880 lei/hectar la 6.499 lei/hectar. Impozitul/taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa în metri pătraţi de teren, rangul I al municipiului Craiova, zona şi/sau categoria de folosinţă a terenului, nivelul în lei/ha. Administraţia craioveană susţine că nu vrea să mărească taxele şi impozitele pentru 2014. „Nu vrem să mărim în Craiova taxele şi impozitele locale“, a declarat recent primarul Lia Olguţa Vasilescu, citată de agenţia Agerpres. Conform propunerii lansate în dezbaterea publică însă, impozitul pentru teren şi clădiri ar urma să crească, dacă este aprobat în forma propusă de primărie. Astăzi expiră termenul la care craiovenii pot face propuneri privind nivelul taxelor şi impozitelor pe 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS