11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNavă multifuncţională pentru Portul Drobeta Turnu Severin

Navă multifuncţională pentru Portul Drobeta Turnu Severin

De astăzi fluviul Dunărea va fi mai curat datorită navei multifuncţionale EcoStar, care a ajuns în Portul Drobeta Turnu Severin. Nava va acţiona pe apă, de unde va prelua reziduurile şi apele de santină poluate, iar apoi le va transborda selectiv pentru reciclare. Nava face parte dintr-un „Sistem de prelucrare reziduuri de nave şi intervenţie în caz de poluare pe sectorul Dunării administrat de Compania Naţională a Administraţiei Porturilor Fluviale Giurgiu“, realizat pe fonduri europene, în valoare de 1.000.600 de euro.
Nava EcoStar va funcţiona pe fluviu de la Bechet şi până la Baziaș şi a fost construită în Portul Giurgiu. În baza aceluiaşi proiect finanţat cu fonduri europene alte trei astfel de nave au fost realizate pentru Porturile Călărăşi, Giurgiu şi Cernavodă.
„Nava, care este dotată cu sistemul modern pentru prevenirea poluării, va prelua reziduurile şi apele de santină de la nave, le va transborda pe un ponton care urmează să vină cât de curând şi el dotat cu echipamente moderne pentru a prelua de pe nave aceste reziduuri containerizate, iar de pe ponton reziduurile vor fi pompate pe o platformă amenajată pe cheul de pe uscat. Într-un contract cu un operator local de salubrizare, acesta va prelua periodic aceste reziduuri reciclate şi va merge cu ele mai departe“, a declarat inginerul-şef Marcel Burducea.
Prin achiziţionarea navei EcoStar s-a urmărit protejarea Dunării şi diminuarea poluării. „Nava va interveni şi se poate deplasa şi în larg pentru a prelua de la navele aflate în trafic aceste reziduuri. Vapoarele care erau în tranzit veneau în Portul Drobeta Turnu Severin, staţionau o anumită perioadă de timp ca să transbordeze reziduurile şi să plece. Acum se pot întâmpla lucrurile acestea şi în trafic şi are un sistem de preluare, încât cele care tranzitează nu mai sunt forţate să stocheze anumite reziduuri până la zona de destinaţie, acolo unde aveau contract de plasare“, a spus Marcel Burducea.
Şase persoane se vor ocupa de funcţionarea sistemului. Trei persoane vor fi pe navă şi trei vor lucra pe partea tehnică, acestea fiind coordonate de un specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS