5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValer Dellakeza, decorat de preşedintele României

Valer Dellakeza, decorat de preşedintele României

Actorul Valer Dellakeza (foto) va primi din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler. În semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba artei dramatice româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care a dat viaţă unui lung şir de personaje, dovedind excelenţa teatrului românesc la nivel naţional şi internaţional, președintele României a semnat, miercuri, 6 noiembrie, decretul de decorare a maestrului Valer Dellakeza, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova.
Într-un comunicat postat pe site-ul Preşedenţiei României, www.presidency.ro, se menţionează că „Decorarea a fost făcută la propunerea președintelui României, domnul Traian Băsescu“.
Actorul Valer Dellakeza a interpretat – în aproape cinci decenii de activitate – roluri celebre în piese ale marilor dramaturgi ai literaturii române: Ion Luca Caragiale, Marin Sorescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Dumitru Radu Popescu, dar şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Eugen Ionesco, Maxim Gorki, A.P. Cehov. A colaborat cu mari regizori ai scenei românești printre care Silviu Purcărete, Vlad Mugur și Tompa Gabor.
Este unul din numele mari ale teatrului craiovean și național, care a primit numeroase premii și aprecieri critice în țară și străinătate. În anul 2000 a fost distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun actor al stagiunii 1999-2000, pentru rolul Truffaldino din piesa „Slugă la doi stăpâni“ de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur. De asemenea, în anul 2012 a fost răsplătit cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate pusă în slujba scenei şi a iubitorilor artei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS