16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

102 ani de la naşterea Mariei Lătăreţu
Autorităţile judeţului Gorj au sărbătorit ieri împlinirea a 102 ani de la naşterea interpretei de muzică populară Maria Lătăreţu. Reprezentanţii Şcolii Populare de Artă, din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, au depus ieri coroane de flori la bustul Mariei Lătăreţu, aflat în curtea instituţiei. După scurta ceremonie, grupul „Măriile Gorjului“ din cadrul Ansamblului „Maria Lătăreţu“ a susţinut un recital. Acţiunile omagiale au continuat şi la Casa Memorială din satul Bălceşti, unde un grup de tineri interpreţi de muzică populară, din cadrul secţiei externe a Şcolii Populare de Artă, a prezentat piese din repertoriul Mariei Lătăreţu. Tot ieri a avut loc şi Gala Laureaţilor Festivalului cântecului popular „Maria Lătăreţu“. Interpreta s-a născut pe 7 noiembrie 1911, în Bălceşti, Gorj, şi a murit pe 27 septembrie 1972. Supranumită „Privighetoarea Gorjului“, Maria Lătăreţu a avut un repertoriu impresionant de peste 1.500 de cântece.

Primăria Târgu Jiu a primit trei milioane de lei de la CEO
Primăria Târgu Jiu a primit în acest an aproape un milion de dolari din partea Complexului Energetic Oltenia. Suma reprezintă impozitele pe salarii datorate bugetului comunităţii locale, ca urmare a faptului că producătorul de electricitate şi cărbune din Oltenia îşi are sediul la Târgu Jiu. Potrivit primarului Florin Cârciumaru, până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a virat în conturile primăriei pe care o conduce suma de peste trei milioane de lei. Iniţial, sediul Complexului Energetic Oltenia fusese la Turceni, însă, prin intervenţia premierului Victor Ponta, sediul a fost mutat la Târgu Jiu. Personalul administrativ şi directorii îşi desfăşoară activitatea în fosta clădire a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, actualul sediu al Diviziei Miniere, respectiv în fostul sediul al SC Distrigaz, actualul sediul al Complexului Energetic Oltenia.

PDL îi consideră incompatibili pe Cârciumaru şi pe Călinoiu
Liderul PDL Gorj, Dan Vîlceanu, a declarat că Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, şi Florin Cârciumaru, primarul municipiuluiTârgu Jiu, sunt incompatibili. Potrivit liderului democrat-liberal, cei doi şefi din administraţia locală au făcut parte din Adunarea Generală a Acţionarilor de la Aparegio, unde instituţiile pe care Cârciumaru şi Călinoiu aveau calitatea de asociat.

Flutur şi Blaga, aşteptaţi în Gorj
Liderii PDL Gheorghe Flutur şi Vasile Blaga sunt aşteptaţi să sosească în Gorj săptămâna viitoare. Cei doi vor participa la alegerile care vor avea loc, pe 16 noiembrie, în Organizaţia Judeţeană a PDL, pentru desemnarea noului preşedinte şi a noii structuri de conducere. Candidat la şefia PDL Gorj este omul de afaceri Dan Vîlceanu, actual preşedinte interimar.

Ploile au reactivat alunecările de teren la Poiana Seciuri
Cetăţenii din satul Poiana Seciuri ai comunei gorjene Bustuchin sunt în alertă după ce ploile din ultima perioadă au reactivat alunecările de teren din zonă. Zeci de gospodării sunt în pericol de a fi afectate de alunecările de teren. Casele oamenilor au deja multe crăpături, iar unii dintre ei au investit bani în reabilitarea locuințelor. Sătenii sunt disperați și se gândesc cu groază că ar putea rămâne fără un acoperiș deasupra capului. „Am mai avut probleme și în luna aprilie, în primăvara acestui an. În 2006, a fost mai departe, acum s-a mai apropiat de casă cu câțiva metri. Este periculos. Nu sunt dispus să plec din casă, dar, dacă este nevoie, trebuie!“, a spus un sătean. „Am făcut un zid de sprijin, am reparat casa pentru că erau multe crăpături și intra frigul. Toamna reparăm casele și apoi, când încep ploile, e vai de capul nostru“, a declarat alt localnic. Edilul din Bustuchin, Ion Ciocea, a spus că încearcă să găsească soluții pentru a consolida vatra satului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS