16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrările avansează, faţadele rămân... la fel

Lucrările avansează, faţadele rămân… la fel

http://www.youtube.com/watch?v=XO011lLymDk

\n

Deşi lucrările de amenajare a Centrului Istoric din Craiova au luat un avans considerabil, situaţia faţadelor de aici este încă incertă. Conform proprietarilor de case din această zonă, ei au fost chemaţi la o şedinţă la primărie, însă nu li s-a spus nimic concret. Un lucru este cert: foarte mulţi dintre ei nu au, în prezent, bani să-şi refacă faţadele caselor, aşa că… aşteaptă.

Proprietarii caselor din centrul vechi aşteaptă un semnal, oricare ar fi acela, în legătură cu faţadele locuinţelor lor. Deşi zona Centrului Istoric din Bănie a intrat într-un proces de amenajare, început pe 15 octombrie, în acesta nu este inclusă şi reabilitarea faţadelor, aşa că oamenii trebuie să facă aceste reparaţii pe cheltuiala lor. Chemaţi într-o şedinţă la primărie, aceştia n-au reuşit să afle nimic concret de la reprezentanţii municipalităţii şi nu au început nici o pregătire. „Ne-au spus că o să spargă strada şi, pentru noi, să facem clădirile astea. Eu vă spun, n-am bani să o fac. Dacă oamenii (de la primărie – n.r.) vin şi ne-o fac, noi achităm ca un fel de rată, în fiecare lună, câte puţin, câte puţin. Vecinul din faţă a spus că a mai fost închisă strada un an pentru pasaj şi a întrebat cum o să rămână cu noi, cu prăvăliile. Au zis că ne lasă cale de acces pe trotuar. Mai este un vecin mai jos, care are tot o casă monument istoric, şi a spus că nu avem bani“, a povestit Gruia Bâscărcea, care locuieşte pe strada România Muncitoare şi are un magazin de haine second-hand într-o casă – spre ghinionul său – monument istoric.

„Nu cer bani de la primărie, că poate îmi mai cer dobândă“

Alţi proprietari de locuinţe din centrul istoric spun că nu aşteaptă nici un ajutor şi că vor face eforturi să se descurce singuri. „Eu mă pregătesc, îmi strâng bani şi îmi fac cu banii mei faţada, aici, la casă. O să mă sfătuiesc şi cu vecinii, să văd cum fac şi ei, şi fac cu banii mei, nu cer bani de la primărie că poate îmi mai cer dobândă. Încă nu ştiu cât m-ar costa; ar fi bine dacă primăria ar avea nişte maiştri să ne pună la dispoziţie şi să convenim cu ei. Cred că ar fi ceva bun“, consideră Marin Nicolaescu, unul dintre proprietari, care are de mulţi ani în zonă propria afacere: un atelier de croitorie. Alţi vecini de-ai săi consideră că este normal ca proprietarii să-şi facă singuri faţadele, fără să apeleze la ajutorul altora: „Când îţi zugrăveşti casa pe interior, trebuie să o îngrijeşti şi pe exterior. În aspectul casei se reflectă felul de a fi al unui om“.
Un exemplu pozitiv l-a dat familia Bica. Ei şi-au refăcut faţada în urmă cu ceva vreme şi spun că nu i-a afectat prea mult la buzunar, asta în condiţiile în care proprietatea lor nu a necesitat lucrări de consolidare. „În jur de 2.000 de lei ne-a costat, depinde de suprafaţa care se vopseşte. Am ales să o reabilităm pentru imagine, pentru afacere, să fie îngrijită! Mi se pare normal să îşi refacă fiecare. Dacă nu au bani, să investească primăria, şi apoi să rămână restanţieri locatarii, cei care au casele“, spune Delia Bica.

Recon SA: „Sperăm să se circule undeva pe la sfârşitul lunii acesteia“

Reprezentanţii constructorului spun, în ceea ce priveşte faţadele, că ar fi mai potrivit să se înceapă lucrările la ele în paralel cu cele de reabilitare a reţelelor de canalizare, apă şi gaze şi de îngropare a cablurilor, pentru a nu se distruge ulterior materialele care urmează să fie folosite (granit etc.).
Despre lucrările efectuate până acum, reprezentanţii Recon SA spun că sunt în grafic şi chiar în avans cu reparaţiile. „Am început pe 15 octombrie, suntem într-un stadiu avansat pe cele două străzi. Am ales să începem cu acestea deoarece impactul asupra traficului este foarte redus. Din câte vedeţi, am avansat foarte mult. Acum am început să săpăm, să branşăm locatarii, atât agenţii economici, cât şi pe cei casnici, am realizat pluviala pe cele două străzi şi sperăm ca până începe să ningă să avem deja balastul băgat, piatra compactată şi intenţionăm să deschidem traficul, să se circule undeva pe la sfârşitul lunii acesteia. Comanda de granit este dată, încercăm cât mai repede să finalizam şi cu granitul, sperăm ca în ianuarie – februarie să începem deja.
Probleme mari nu am întâmpinat şi lucrăm în continuare. Sperăm să terminăm cât mai repede aceste două străzi. Ieri (miercuri – n.r.) am început şi pe strada Plopşor, iar peste două zile demarăm lucrările şi pe strada Romain Rolland şi tot aşa. Intenţionăm ca până la sfârşitul anului să le finalizăm şi pe acestea la stadiul de balastare şi compactare, urmând ca imediat cum se face vremea bună să putem să punem şi granitul. Asta se va întâmpla, probabil, în ianuarie-februarie 2014. Tot până la atunci am vrea să atacăm şi strada România Muncitoare, să ştim că am terminat complet cu partea aceasta şi să se reia traficul în zonă“, a spus Victor Golfiţă, şef de şantier din partea constructorului Recon SA.
Până la închiderea ediţiei, Gazeta de Sud nu a reuşit să obţină nici un punct de vedere de la Primăria Craiova în ceea ce priveşte felul în care va fi rezolvată problema faţadelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS