22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu repartitor, fără repartitor

Cu repartitor, fără repartitor

Tot mai mulţi dintre craiovenii care au optat cu ani în urmă pentru montarea repartitoarelor, în speranţa că vor putea face economii la încălzire, renunţă acum la aceste aparate, constatând că au plătit la întreţinere mai mult decât cei fără repartitoare.

Chiar dacă în factură suma este mai mică, dacă pun cap la cap taxele pentru citirea repartitoarelor şi calculul consumului, plus problemele apărute cu camerele neîncălzite, tot acolo ajung, la costurile de la pauşal. „Noi am făcut un calcul la asociaţie şi este clar că plătesc mai mult cei cu repartitoare. Ei închid căldura şi poate plătesc 200 de lei comparativ cu cei de la pauşal, care plătesc 400 de lei, dar costul acesta este pentru o singură cameră în care are căldură. În plus, cu siguranţă, confortul termic este diferit într-o locuinţa încălzită faţă de una în care proprietarul închide robineţii de la calorifere“, este de părere Marcel Cumpănaşu, preşedintele Asociaţiei 3 Sărari-Siloz. Plata căldurii este mai puţin costisitoare la cei cu repartitoare, numai că aceştia tremură de frig în propriile locuinţe deoarece, din cele două-trei camere ale apartamentului, încălzesc doar una. „În asociaţia noastră au renunţat foarte mulţi proprietari la repartitoare. Le-au ţinut un an, până s-au convins şi le-au dat jos. Au rămas puţine blocuri pe repartitoare“, spune preşedintele Asociaţiei de proprietari 16 Rovine II, Dan Remus. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Asociaţia 5 – 1 Mai şi Asociaţia 5 Nicolae Titulescu.
În alte asociaţii, încă se mai poartă discuţii pro şi contra repartitoare, cum este cazul Asociaţiei de proprietari 1 Mirceşti sau blocul B 34 din cartierul George Enescu.

Între repartitoare şi pauşal

Craiovenii care şi-au montat repartitoare sunt acum legaţi prin această modalitate de calcul a căldurii consumate. Chiar dacă vor să renunţe, cu siguranţă se găseşte pe scară măcar un singur vecin care se opune şi în acest fel nu au de ales. „Eu am repartitor. Pe de o parte este bine, că plătesc mai puţin, pe de alta e rău, că este cam frig. Eu aş vrea să renunţ, dar am înţeles că dacă le dau jos plătesc mai mult cu un anume procent decât este cea mai mare factură. Eu şi mâine le-aş da jos, dar nu se pun toţi de acord. Mai bine stau într-o cameră cu căldură. Tot blocul este rece că toţi închid. Înainte erau ţevile calde, dar acum dacă le închid şi nu circulă căldura sunt reci. Aşa că şi iarna aceasta stăm tot pe repartitor. Este avantajos pentru cei care sunt singuri, pentru cei care pleacă, nu pentru cel care are o familie, copii“, spune Vasile Băncescu, proprietar în blocul 44 Sărari.
În schimb, proprietarii din blocurile fără repartitoare spun că nu şi-ar pune repartitoare în condiţiile actuale. „Este mai bine, avem căldură. Vecinii cu repartitoare plătesc tot atât ca noi şi, în plus, îngheaţă de frig. Nu mi-aş pune niciodată repartitoare, nici pe vecini nu i-am auzit că-şi doresc acest lucru“, afirmă Eugenia Cicâlşteu, proprietar în blocul 55, scara 2, cartier Sărari.
Locatarii spun că diferenţa de costuri este mică între factura la căldură a celor cu repartitoare şi a celor de la pauşal. Chiar dacă plătesc ceva mai mult, au căldură pe măsură, susţin proprietarii.

Taxat cu coeficientul de corecţie

Conform art. 1, alin. 7, din Norma Tehnică pentru aplicarea Ordinului nr. 343 din 2010, dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii se consideră necontorizate (fără repartitoare), unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform articolului 7 din această normă tehnică astfel: se află consumul maxim pe un metru pătrat suprafaţă radiantă, realizat de un calorifer cu repartitor, al unui apartament contorizat din condominiul (blocul) respectiv. Acesta se ia ca referinţă în calcul. Se înmulţeşte acest consum maxim cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire din spaţiul fără repartitoare, la care se adaugă 10% (coeficientul de corecţie pentru apartamente este 1,1). Unităţile de consum alocate se corectează şi cu factorii de amplasare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS