12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGoana după alimentele UE

Goana după alimentele UE

http://www.youtube.com/watch?v=Z-logt0xhvU

\n

Sute de craioveni s-au călcat ieri în picioare, s-au înjurat şi îmbrâncit în încercarea disperată de a intra cât mai repede în posesia pachetelor cu alimentele de la UE. A fost necesară intervenţia jandarmilor şi poliţiei locale, care au făcut cu scuturile zid la poarta Centrului Transfrontalier din Craiova (locaţie unde s-au distribuit produsele) pentru ca beneficiarii să nu dea năvală în incintă. La acest scandal s-a ajuns din cauza lipsei de organizare din partea Direcţiei de Asistenţă Socială a primăriei, responsabilă cu împărţirea ajutoarelor europene. În anii trecuţi, când împărţirea ajutoarelor se făcea la Depoul de tramvaie, spaţiul mare permitea o organizare eficientă şi distribuirea se făcea repede. „Păcat de ce este aici. Stai o zi întreagă pentru nimic. Avem pensii de mizerie, iar ei îşi iau salariile liniştiţi. Nu le-ar fi ruşine să le fie! Stau de la şapte jumate aici şi am şapte operaţii. Nici la ora trei nu se termină ce este aici“, se plânge Ionica Sârbu.
De teamă că nu vor mai prinde alimente, oamenii s-au îmbulzit din prima zi, chiar dacă au fost chemaţi să vină în ordine alfabetică, pe parcursul mai multor zile. Mulţi dintre ei s-au aşezat la coadă de la primele ore ale dimineţii, 3.00-4.00, dar au fost lăsaţi să intre abia la ora 8.00, când angajaţii primăriei şi-au început activitatea. „Am ajuns milogi? Stăm la coadă pentru un ajutor. Soţia stă de azi de dimineaţă. Murim aici! Când ajungem să luăm alimentele astea, la noapte ? Să vină ăia de la primărie să stea şi ei la coadă“, spune cu supărare un bărbat.
Încolonaţi pe mai multe rânduri, oamenii s-au îmbrâncit, au înjurat, au strigat până i-au lăsat puterile şi când au obosit s-au aşezat pe borduri. Alţii şi-au pierdut răbdarea, considerându-se încă o dată umiliţi, şi au ieşit din rând. „Să fie prezent aici Nedelescu, ca administrator, primarul Olguţa Vasilescu şi viceprimarul, Calangiu. Pentru ce au cheltuit banii noştri, să ne facă trimiteri şi să venim aici să găsim babilonia asta? Şi anul trecut a fost tot mizeria asta. Ne-au chemat azi. Dacă civilizat şi democratic este să te omori la aşa ceva, să vină şi ei să stea la coada asta şi să văd când ajunge Nedelescu acasă! Eu am o fată cu handicap de la vârsta de 13 ani, dar mă lipsesc de ele (alimente – n.r.). Am renunţat şi anul trecut. Dar sunt oameni amărâţi care au nevoie de ele şi primesc programarea asta. Dacă ai o persoană cu handicap, trebuie să vii cu ea în cărucior ca să-ţi dea drumul ăştia la poartă?! Sunt nebuni…“, spune revoltat un alt craiovean.

„Ne merităm soarta“

După ce au trecut de primul cordon de jandarmi şi poliţişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi, veterani, şomeri, mulţi dintre ei abia ţinându-se pe picioare, au refăcut cozile în faţa clădirii Centrului Transfrontalier. Oamenii au mai aşteptat aici ore în şir până să ridice sacii cu alimente. „Ne sfidează, au venit cu jandarmi, cu poliţie şi au băgat trei sute de oameni printr-o poartă de jumătate de metru. Nu s-a mai respectat lista. De ce au ales locaţia asta? Am stat la coadă de la ora 1.00, de la 3.00. Cine a dat ordinul ăsta? Au venit cu scutierii!“, susţine un alt craiovean, destul de revoltat de situaţia în care se află.
Nici după ce au intrat în posesia alimentelor, oamenii nu s-au liniştit. Au cărat în spate până în stradă sacii cu făină, mălai, ulei, paste făinoase, roşii în suc, zacuscă, conservă cu carne, miere şi zahăr. „Sacul umilinţei! Ne merităm soarta! Suntem bătaia de joc a Europei. Stau de azi de dimineaţă. Sunt operată pe cord. Ăstea sunt condiţiile noastre. Cu asta ne ajută pe noi autorităţile locale şi cei de la nivel naţional“, a spus Zizi Marcu, persoană cu handicap.
În cele din urmă, oamenii aruncă sacii în portbagajul vreunui taxi sau autoturism personal şi pleacă înjurând cu năduf. Astfel de scene se vor repeta zile în şir până când toate alimentele vor fi livrate beneficiarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS