13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMediciniştii au protestat în stradă

Mediciniştii au protestat în stradă

Aproximativ 5.000 de angajați din Sănătate și studenți la medicină din București și din țară au mărșăluit, sâmbătă, de la guvern la parlament, solicitând o mai bună finanțare a sistemului sanitar. Protestul cadrelor sanitare, cel mai mare din ultimii ani, s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 14.00.

Protestul a început la ora 11.00, în Piața Victoriei, unde s-au adunat peste 4.000 de manifestanți atât din București, cât și din țară. Ei au adus în fața guvernului un dric cu coroane de flori și un sicriu pe care scria „Sănătate“. Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul „Domnule ministru, nu distrugeți sănătatea României“, iar pe parbrizul dricului scria „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri“. Pe una dintre coroane a fost menționat numele ministrului sănătății, în mesajul „Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu“.
Majoritatea protestatarilor au purtat măști chirurgicale și au agitat stegulețe, pancarte și baloane. În primele rânduri ale coloanei de manifestanți s-au aflat președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federației Sanitare Sanitas și protestatari cu tobe și pancarte cu mesaje ca „6% pentru Sănătate“, „Noi vă consultăm, voi nu ne consultați“ sau „Jos labele de pe spitalele publice!“.
„Acest marș este unul cu totul deosebit pentru că dincolo de revendicările cunoscute noi vrem să afirmăm în stradă un concept care a fost uitat în România, și anume demnitatea“, a spus Vasile Astărăstoae. „Demnitate înseamnă că statul te tratează ca pe acela căruia i-a dat puterea și nu ca pe cel care este asuprit. Din această cauză vom învinge, pentru că vrem să scoatem în stradă nu lupta pentru un instinct – foamea, ci pentru un sentiment, care este idealul de demnitate“, a punctat Astărăstoae.
Angajații cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de Sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu pături în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.
Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiția „preliminară și nenegociabilă“ a coaliției este dublarea salariilor medicilor rezidenți.
Ministerul Sănătății și-a exprimat regretul față de opțiunea liderilor Coaliției Profesioniștilor din Sănătate de a organiza un protest în Capitală, subliniind că orice problemă își poate găsi soluționarea prin dialog continuu, colaborare și încredere reciprocă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS